Nekategorizirano

Od sada i u manjim sredinama: kutak za robote i treneri za popularizaciju STEM-a

Jučerašnjom je konferencijom u Zagrebu svečano obilježen završetak dvogodišnjeg projekta STEM – Budućnost za 5 namijenjenog popularizaciji STEM područja u lokalnim zajednicama. Nositelj je projekta Savez Društava „Naša djeca” Hrvatske koji je na jučerašnji dan obilježio i 73. godišnjicu postojanja, a partneri su u projektu Institut Ruđer Bošković i Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Na konferenciji su sudjelovala djeca, predstavnici partnerskih institucija, Vlade RH i lokalnih Društava „Naša djeca”, a uz pozdravne govore dopredsjednice Saveza DND-a Sanje Škorić, glavne tajnice Snježane Krpes, savjetnice u Vladinom Uredu za udruge Milijane Kastratović i službenu voditeljicu Idu Prester, projekt su predstavili i Pepper i Nao, humanoidni roboti koji su ujedno bili i aktivni sudionici projekta.

U sklopu projekta STEM – Budućnost za 5 razvijen je i proveden program edukacije trenera volontera za STEM aktivnosti s djecom i građanima u tri obrazovna modula – informatika, multimedija i robotika u trajanju od 120 sati. Petnaest certificiranih trenera koji su prošli obuku vrijedno je naslijeđe ovog projekta za lokalne zajednice i Društva „Naša djeca” na području Jastrebarskog, Kutine, Ogulina, Opatije i Slatine.

Školarci su iz Hrvatske imali dodatnu priliku zabaviti se i učiti na devet radionica u sklopu trodnevnog događanja „Dani računarstva i robotike na Ruđeru” u svibnju ove godine na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, a kroz projekt su partneri osigurali i trajni postav inovativnih interaktivnih sadržaja. Tako djeci i svim zainteresiranima ostaju na raspolaganju popularni Kutak za robote u Jastrebarskom, Kutini, Ogulinu, Opatiji i Slatini, kao i Sobe robota u prostorijama Saveza Društava „Naša djeca” u Zagrebu.

U Sobi je robota u Savezu DND-a na deset pilot prezentacija tijekom projekta sudjelovalo 300 djece iz različitih krajeva Hrvatske koja su uz pomoć STEM voditelja stjecala zabavna i poučna iskustva korištenja robota u različitim obrazovnim područjima i s raznovrsnim temama: tjelovježba, disanje, zdrava prehrana, vezanje vezica, orijentacija u prostoru, microbit, Šegrt Hlapić, Lonjsko polje, svemir i postanak Zemlje, Ruđer Bošković i hrvatski znanstvenici. Još jedan kvalitetan sadržaj za najmlađe proizašao iz projekta s ciljem popularizacije STEM područja pomno je osmišljen Strip za djecu s temom znanosti i znanstvenika, dostupan na internetu.

O važnosti su popularizacije STEM područja od rane dječje dobi na okruglom stolu govorili akademik Karolj Skala, osnivač i voditelj Centra za informatiku i računarstvo na Institutu Ruđer Bošković, prof. Tibor Skala, izvanredni profesor na Grafičkom fakultetu u Zagrebu i stručnjak za multimediju i informacijske sustave te Sonja Vrban, pedagoginja i andragoginja iz Centra izvrsnosti i kompetencija pod čijim je mentorstvom provedena edukacija trenera. „Projekti poput ovoga imaju moć da kod djece pobude znatiželju i strast koji su po meni neodvojivi od znanosti i STEM područja”, zaokružio je poruke projekta i konferencije STEM – Budućnost za 5 akademik prof. Karolj Skala.

………………………………………………………………………………

Ukupna vrijednost projekta STEM – Budućnost za 5 je 191.214,76 €.
Projekt sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 162.532,54 € i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u iznosu od 28.682,22 €.