Nekategorizirano, Rad udruga

Održan okrugli stol "Bivše postrojenje Jadral i njegov utjecaj na okoliš"

Sudjelovalo je ukupno 47 polaznika

Okrugli stol na temu „Bivše postrojenje Jadral (tvornica glinice Obrovac) i njegov utjecaj na okoliš“ održan je u utorak, 28. lipnja 2016. godine u prostoru Doma kulture grada Obrovca, a u sklopu projekta „B.transparent: Jačanje lokalnih partnerstva za transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima na području Novigradskog i Karinskog mora”.
Panelisti okruglog stola bili su Ivan Matić (Eko Zrmanja), Morana Bačić (Natura Jadera) i Tihomir Kovačević Tihi (Društvo za istraživanja i snimanja krških fenomena). Moderatori okruglog stola bili su Marija Kragić (Udruga Mala filozofija) i dipl.iur. Krešimir Laštro (Pročelnik odjela za more i turizam Zadarske županije).

Sudjelovalo je ukupno 47 polaznika koji su nakon izlaganja panelista o povijesti tvornice i potencijalne ugroze rijeke Zrmanje te Novigradskog i Karinskog mora sudjelovali u živahnoj raspravi te su svi zajedno pridonijeli stvaranju potencijalnih rješenja za navedeni problem.

Nositelj ovoga projekta je Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja „Eko Zadar“ uz pet partnera (Zadarska županija, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije Natura-Jadera, Općina Novigrad, Udruga za poticanje neformalnog obrazovanja, kritičkog mišljenja i filozofije u praksi „Mala filozofija“ te Ekološka udruga Zrmanja).

Njime se želi potvrditi uloga organizacija civilnog društva kao jednakih partnera u osiguravanju otvorenog upravljanja i transparentnosti u raspolaganju javnim dobrima i prirodnim resursima u Natura 2000 zaštićenim područjima.

Također i ojačati i povećati razina kvalitete organizacijskih struktura OCD-a kroz osnaživanje njihove mreže i povećanje njihovih kapaciteta i znanja u odgovornom upravljanju javnim dobrima i prirodnim resursima na području Novigradskog i Karinskog mora. Također, važan dio je i osnivanje partnerstva OCD-a i loklanih vlasti kako bi se došlo do toga cilja.
Glavne aktivnosti projekta su jačanje kapaciteta lokalnih OCD-a kroz organiziranje radionica, edukacija i međusobnog umrežavanja; sociološko istraživanje o trenutnoj metodologiji prijenosa informacija o upravljanju područjem među lokalnim dionicima te osnivanje suradnje OCD-a i lokalnih vlasti kroz team buildinge i izradu relevantne dokumentacije za transparentno i održivo upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima na području Novigradskog i Karinskog mora.
Projekt se provodi unutar Programa Europske unije za Hrvatsku IPA, započeo je u studenom 2015., a trajat će do svibnja 2017. godine. Ukupna vrijednost projekta je 175.597 eura, a Europska unija ga sufninacira sa 149.383 eura.