Nekategorizirano, Rad udruga

Održan trening o zaštiti i zagovaranju prava različitih obitelji

Okupilo se 17 predstavnica i predstavnika iz 13 OCD-a iz čak 9 gradova u Hrvatskoj
Okupilo se 17 predstavnica i predstavnika iz 13 OCD-a iz čak 9 gradova u Hrvatskoj

Na poziv udruge Roda u Zadru se okupilo 17 predstavnica i predstavnika iz 13 organizacija civilnog društva iz čak 9 gradova u Hrvatskoj kako bi u okviru projekta Kaleidoskop – unapređenje prava djece u različitim obiteljima za tolerantno društvo prisustvovali dvodnevnom treningu pod nazivom “Sve obitelji su jednake u svojoj različitosti – kako štititi i zagovarati prava djece i roditelja u različitim obiteljima”, piše Udruga Roda.

Trening je održan 2. i 3. lipnja 2016., a ciljevi treninga bili su osnažiti kapacitete predstavnica i predstavnika udruga za zaštitu prava roditelja i djece u različitim obiteljima kroz upoznavanje zakonodavnog okvira, za unapređenje prava roditelja i djece u različitim obiteljima kroz zagovaračke aktivnosti i usvajanje vještina za rad s krajnjim korisnicima (roditeljima) radi pružanja podrške roditeljima i djeci u zaštiti njihovih prava.

U suradnji s našim partnerima, udrugama ADOPTA – Udruga za potporu posvajanju i LET – Udruga za unapređenje kvalitete življenja te udrugom Zagreb Pride kao suradnicima, osmišljen je program koji će u obliku priručnika s kurikulumom biti dostupan svim udrugama koje žele ojačati svoje kapacitete kako bi mogle raditi na unapređenju prava svojih krajnjih korisnika – roditelja i djece.

Treningu su prisustvovale predstavnice i predstavnici sljedećih udruga: Ambidekster klub, Udruga za autizam Pogled, Ardura, Hrvatski savez za rijetke bolesti, Centar za promicanje zdravog razvoja djece, mladih i obitelji “Vrtuljak”, Udruga za promicanje dobrobiti djece “Portić”, Dječja osječka kreativna kućica Dokkica, SOS Dječje selo Hrvatska, Udruga samohranih roditelja Karlovačke županije, Društvo za psihološku pomoć (Centar za djecu, mlade i obitelj Modus), Udruga za osobe s intelektualnim teškoćama “Jaglac” Orahovica, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Radost i Status M.

Trening je održan u sklopu projekta KALEIDOSKOP – unaprjeđenje prava djece u različitim obiteljima za tolerantnije i raznovrsno društvo, a kojega financira Europska unija u okviru programa IPA, komponenta Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija za 2012. godinu.