Aktualno, Nekategorizirano

Završna konferencija projekta „Kaleidoskop”

Udruga Roditelji u akciji – Roda s partnerima ADOPTA – Udruga za potporu posvajanju i LET – Udruga za unapređenje kvalitete življenja te udrugom Zagreb Pride kao suradnicima pozivaju na završno predstavljanje rezultata projekta „Kaleidoskop – unapređenje prava djece u različitim obiteljima za tolerantno društvo” koje će se održati u četvrtak, 27. travnja u 11 sati, Žerjavićeva 10/I u Zagrebu.

Ciljevi projekta Kaleidoskop bili su osigurati primjenu ljudskih prava jednoroditeljskih, posvojiteljskih i duginih obitelji, povećati pristup različitih obitelji njihovim pravima te povećati svijest građana, ali i jednoroditeljskih, posvojiteljskih i duginih obitelji o pravima i potrebama djece u različitim obiteljima.

Tijekom projekta koji je trajao 18 mjeseci za organizacije civilnoga društva i za institucije iz cijele Hrvatske održani su treninzi pod nazivom Sve obitelji su jednake u svojoj različitosti – kako štititi i zagovarati prava djece i roditelja u različitim obiteljima, a u cilju jačanja zagovaračkih kapaciteta organizacija civilnoga društva održane su radionice Zagovaranje za javne politike u izvedbi Centra za mirovne studije na kojima su uz Adoptu, Let, Rodu i Zagreb Pride sudjelovali i predstavnici/ce novoosnovane udruge Dugine obitelji.

Vodiči Moja jednoroditeljska obitelj, Moja posvojiteljska obitelj i Moja dugina obitelj nastali su kako bi osnažili roditelje za razgovore s djetetom o tome kako je nastala njihova obitelj i što je čini posebnom, a što sličnom drugim obiteljima dok virtualni pravni kutak pruža pravne informacije i sadržaje za roditelje iz jednoroditeljskih, posvojiteljskih i duginih obitelji.

U suradnji s udrugom Forum za slobodu odgoja izrađena je opsežna analiza pravnoga okvira, obrazaca u javnim ustanovama te nastavnoga materijala za prva četiri razreda osnovne škole pod nazivom Pogled prema različitim obiteljima – Jednoroditeljske, posvojiteljske i dugine obitelji kroz analizu zakonodavstva, osnovnoškolskih udžbenika i formulara.

Slikovnica Naše obitelji i istoimeni animirani film nastali su u suradnji s tvrtkom Igubuka d.o.o., a cilj im je bio prenijeti poruku o toleranciji, o različitim oblicima obitelji kojima je zajedničko to da su najvrednije mjesto za odrastanje.

Svi materijali nastali u okviru projekta bit će dostupni na konferenciji.