Hrvatska, Nekategorizirano

U Sisku predstavljena “Moja dugina obitelj”, slikovnica o djeci istospolnih roditelja

foto HINA/ ml
foto HINA/ ml

Uz zapaženo zanimanje javnosti, u Dječjem odjelu Narodne knjižnice i čitaonice u Sisku u utorak je predstavljena slikovnica “Moja dugina obitelj”, koja je namijenjena djeci predškolske dobi s ciljem jačanja socijalne integracije djece koja imaju istospolne roditelje, te promicanja tolerancije i poštivanja različitosti, prenosi Hina.

Izdavači kažu kako je prvo izdanje slikovnice, koja je osmišljena po uzoru na slične publikacije u svijetu te tiskana u ograničenoj nakladi od 500 primjeraka i sufinancirana od strane francuskog Veleposlanstva u Hrvatskoj, doslovce razgrabljeno, pa će za desetak dana iz tiska izaći drugo izdanje, u većoj nakladi.

Kako je u ime izdavača rekao koordinator udruge “Dugina obitelj” Danijel Martinović, glavni likovi priča u slikovnici su Ana i Roko, djeca lezbijskog, odnosno gay para.

“Dosad nam je nedostajala slikovnica takvog sadržaja, koja bi govorila o različitostima. Nastojat ćemo da se slikovnica ne prodaje, ali da bude dostupna svima koji to žele. Sada je dostupna na našoj web stranici, a uskoro će biti i u pdf izdanju kao elektronička knjiga”, kazao je Martinović.

O knjizi je govorio i autor teksta Ivo Šegota, naglasivši da slikovnica govori o stvarnim osobama te da je ustvari autobiografska. Knjigu je ilustrirao Borna Nikola Žeželj.

Slikovnica će, prema mišljenju psihologinje Marine Štambuk, pomoći da se otklone uvriježene predrasude o štetnosti života djeteta u “duginim obiteljima”, kao i opasnosti od homofobne stigmatizacije.

Naglasila je kako je u obitelji navažniji odnos roditelja i djeteta, a ne njihova seksualna orijentacija.

“Dosad su se u sličnim izdanjima prikazivale samo stereotipne obitelji, ali moramo shvatiti da to nije jedino što nas okružuje. Djecu ne smijemo izlagati isključivo uvriježenim stereotipnim sadržajima”, poručila je Štambuk.

Brojna pitanja nazočnih odnosila su se uglavnom na metode kako istospolni par može dobiti (posvojiti, udomiti) dijete,te na zakonsku regulativu, za koju je konstatirano kako je nedorečena. Predstavljanju slikovnice bila je nazočna i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.