Nekategorizirano, Stajališta

Kontra: Porezni zakoni diskriminiraju izvanbračne i istospolne zajednice

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ
foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Lezbijska grupa Kontra ustvrdila je u četvrtak kako u nizu poreznih zakona, o čijim izmjenama i dopunama danas završava javna rasprava, nema promjena vezanih za izvanbračne i istospolne zajednice, čime su one i dalje diskriminirane, prenosi Hina.

Kontra ističe kako su izvanbračne i istospolne zajednice eksplicitno navedene samo u Zakonu o upravnim pristojbama, dok se u svim ostalim zakonima na javnoj raspravi navode samo bračni partneri.

U Zakonu o upravnim pristojbama dvije su zajednice navedene u dijelu o pribrajanju dohotka izvanbračnog druga ili životnog partnera kod računanja minimalnog iznosa za oslobođenje od pristojbi javnih uprava, čime im zakon u biti šteti, ističu iz Kontre.

S druge strane, istospolne i izvanbračne zajednice u drugim poreznim zakonima, koji uglavnom propisuju porezne olakšice, nisu uopće ni spomenute.

”Apeliramo još jednom na Ministarstvo financija … da prilikom donošenja novih izmjena i dopuna, usklade posebne porezne zakone sa Ustavom i anti-diskriminacijskim zakonima koji će biti na dobrobit svih građanki i građana Republike Hrvatske, bez obzira na njihov bračni status ili spolnu orijentaciju”, naglasila je u priopćenju Sanja Juras, koordinatorica grupe Kontra.