Aktivizam, Nekategorizirano

Javna akcija podnošenja tužbe Ustavnom sudu za slučaj OŠ Bartol Kašić

Ustavni-sudU petak, 28.10. 2016. u 12 sati Lezbijska grupa Kontra će predati tužbu Ustavnom sudu vezano za slučaj diskriminacije u osnovnoj školi Bartol Kašić u Zagrebu. Nakon predavanja tužbe razvit ćemo transparente s porukama vezanim za sekularizam i diskriminaciju na temelju spolne orijentacije.

Majke dviju djevojčica koje su pohađale nastavu u zagrebačkoj osnovnoj školi Bartol Kašić obratile su se medijima, Ministarstvu obrazovanja i Kontri 2009. godine jer je vjeroučiteljica na satu vjeronauka podučavala djecu da je homoseksualnost bolest. Lezbijska grupa Kontra podigla je tužbu po Zakonu o suzbijanju diskriminacije.

Radi se o slučaju koji je izrazito važan jer se tiče primjene anti-diskriminacijskih odredbi na sadržaj koji se predaje u javnim školama na satovima vjeronauka. U ovom slučaju diskriminacije koji je specifičan upravo po tome što se radi o vjeronauku u javnim školama vidljivi su propusti u radu svih institucija – od Ministarstva obrazovanja koje je provodilo inspekcijski nadzor do Županijskog suda čija je sutkinja zastrašivala svjedokinje,vikala na njih i vrijeđala ih u sudnici, do Vrhovnog suda.

To je prvi slučaj uopće pokrenut po Zakonu o suzbijanju diskriminacije, još 2009. godine, a zbog sadržaja hitan postupak zbog diskriminacije je trajao punih 6 godina. Vrhovni sud koji je odbacio tužbu dva dana pred parlamentarne izbore 2015. godine je u obrazloženju presude naveo da nije dokazano da je vjeroučiteljica za homoseksualnost rekla da je bolest, a za homoseksualce da su bolesni. Međutim, Sud je odbio saslušati djecu koja su to na satu vjeronauka čula vlastitim ušima i potom ispričala roditeljima. U listopadu 2016. godine taj isti Vrhovni sud odbacio je Kontrinu reviziju te sada podnosimo tužbu Ustavnom sudu.

 

Izvor: Lezbijska grupa Kontra