Nekategorizirano, Stajališta

Čak trećina tinejdžera opravdava nasilje u vezama

Oko 40 posto ispitanika iza sebe je imalo iskustvo veze
Oko 40 posto ispitanika iza sebe je imalo iskustvo veze

Trećina mladih opravdava uporabu nasilja u vezama među mladima, petina ih ima iskustvo nasilja u vezama, a isto toliko je priznalo da je i samo bilo nasilno, pokazalo je istraživanje “Prevencija nasilja u vezama mladih” Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) provedenog na 330 mladih (63 posto djevojaka i 37 posto mladića) u 12 srednjih škola, prenosi Hina.

Podatke je, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u utorak predstavila voditeljica projekta Nataša Bijelić, na tematskoj sjednici koju su organizirali saborski Odbor za ravnopravnost spolova i CESI.

Čak 30 posto mladih navelo je da u svojoj okolini poznaje mladića koji vrijeđa svoju djevojku, a 20 posto ih zna za veze u kojima je mladić fizički nasilan.

Kada je riječ o ulozi nastavnika u stereotipima, istraživanje je pokazalo kako se dječake strože kažnjava, više ih se sumnjiči te im se češće dodjeljuju teži fizički zadaci. Djevojčicama se, prema istraživanju, češće daje da nešto počiste, te se od njih očekuje da budu tiše u učionici.

Istraživanje je, kako je rekla Bijelić, dio velikog europskog projekta koji je obuhvatio i edukaciju učenika u trajanju od 12 do 15 školskih sati, te njihovo predtestiranje i posttestiranje. Oko 40 posto ispitanika iza sebe je imalo iskustvo veze.

“Nalaz je alarmantan, a zabrinjavajuće je što čak trećina ima opravdavajuće stavove prema nasilju”, rekla je Maja Mamula iz udruge Ženska soba, ističući kako je vrijeme da se krene s ozbiljnom prevencijom.

Sanja Juras iz Lezbijske grupe Kontra upozorila je na nasilje nad lezbijkama, biseksualnim i transrodnim ženama, pozvavši na proširenje popisa kaznenih djela čiji se počinitelji ne mogu kandidirati na izborima.

“Slažem se da bi se kazneno djelo nasilja u obitelji i zločin iz mržnje trebali inkorporirati u zakonske izmjene”, rekla je HDZ-ova Irena Petrijevčanin Vuksanović.

Romana Jerković (SDP) upozorila je kako klinička iskustva pokazuju da obiteljsko nasilje korijene vuče iz nasilja u adolescentskim vezama, te se u tom smislu zalaže za aktivniji rad na programima prevencije.

Govoreći o prevenciji, zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika upozorila je kako Hrvatska nema ni zdravstvenog niti građanskog odgoja, nema propisanih rehabilitacijskih institucija za počinitelje nasilja, dok žrtve s druge strane nerijetko nemaju pristup podršci.

Na okruglom stolu u Hrvatskom saboru među predstavnicima različitih nevladinih institucija i saborskim zastupnicima uočena su tek dva muškarca – Ivan Vilibor Sinčić (Živi Zid) kao predsjednik Odbora koji je organizirao skup, te SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić, koji je skup napustio ubrzo nakon početka.