EHO, Nekategorizirano

Okrugli stol: Sport je važan za osobe s invaliditetom

Na fotografiji  izložba kreativnih radova i predstavljanje udruga osoba s invaliditetom.  HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu
Na fotografiji izložba kreativnih radova i predstavljanje udruga osoba s invaliditetom.
HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Sport je važan za osobe s invaliditetom jer ih potiče na aktivnost i zato treba podizati svijest o toj pozitivnoj povezanosti, istaknuto je na okruglom stolu održanom u ponedjeljak u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u povodu obilježavanja Međunarodnoga dana osoba s invaliditetom i Dana Ustanove URIHO.

Tako je popularni ‘Lisinski’ okupio brojne posjetitelje koji su željeli biti na svečanosti na kojoj su u prvome planu osobe s invaliditetom kako bi pridonijeli široj javnoj percepciji da je rehabilitacija bitna za osobe s invaliditetom i da treba učiniti puno više kako bi njihov položaj u društvu postao ravnopravan s ostalim građanima.

Organizator ovoga važnog događaja je URIHO – Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom koja slavi i 71. rođendan, a potporu su im pružili Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Povjerenstvo za osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

Prostor ‘Lisinskog’ postao je i mjesto gdje su članovi udruga osoba s invaliditetom izložili svoje radove, gdje su se mogli i kupiti njihovi kreativni radovi, a poseban ugođaj dalo mu je druženje predstavnika i članova udruga te njihovih podupiratelja.

Sport za svakoga – promjena paradigme

Na fotografiji  izložba kreativnih radova i predstavljanje udruga osoba s invaliditetom.  HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu
Na fotografiji izložba kreativnih radova i predstavljanje udruga osoba s invaliditetom.
HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

U sklopu popodnevnoga i večernjega druženja održan je okrugli stol pod nazivom “Sport i zdravlje”, posvećen sportu kao važnome elementu u rehabilitaciji osoba s invaliditetom. Kako je istaknuto, izlaganja na okruglome stolu pomoći će u oblikovanju stajališta i smjernica za projekt “Sport za svakoga – promjena paradigme” koji je financiran novcem iz proračuna grada Zagreba i programa Erasmus Europske unije (EU).

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Dario Jurišić ustvrdio je da je rehabilitacija važna za sve osobe s invaliditetom i izrazio potporu svim aktivnostima koje su na tome tragu, uključujući i sport. Pri tomu, smatra Jurišić, ključne su edukacija i promidžba, a treba raditi i na tomu da se sudjelovanju osoba s invaliditetom u sportskim aktivnostima pristupa bez straha.

Predsjednik Hrvatskoga paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, koji je čelu i Europskoga paraolimpijskog odbora, istaknuo je da osobe s invaliditetom po uključivanju u sportske aktivnosti izlaze iz pasivnosti i u sportu stječu novu sposobnosti.

Osobni asistent i za uključivanje djece u sportske aktivnosti     

Kovačić je uvjeren kako bismo trebali slijediti finski primjer gdje škole osiguravaju osobne asistente da bi se djeca s posebnim potrebama lakše uključila u sportske aktivnosti. Savjetnica za tjelesnu i zdravstvenu kulturu u Agenciji za odgoj i obrazovanje (AZOO) Sandra Višković ukazala je na činjenicu da se u Hrvatskoj povećava broj učenika, među kojima su oni s posebnim potrebama, koji se potpuno oslobađeni pohađanja satova tjelesne i zdravstvene kulture. Smatra kako to treba promijeniti jer, ocijenila je, hrvatski kineziolozi sposobni su napraviti program za svakog učenika.

Na fotografiji  izložba kreativnih radova i predstavljanje udruga osoba s invaliditetom.  HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu
Na fotografiji izložba kreativnih radova i predstavljanje udruga osoba s invaliditetom.
HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Predsjednik Zdravstveno-klasifikacijske komisije Hrvatskoga paraolimpijskog odbora ortoped Boris Kirin uvjeren je da treba mijenjati način razmišljanja kako bismo prihvatili činjenicu da se svi mogu baviti sportom, ali i da se vrhunski sportaš ne može postati preko noći. Zato, ocijenio je, već u osnovnoj školi treba promijeniti način razmišljanja i školske programe tjelesne i zdravstvene kulture prilagoditi učenicima s invaliditetom.

Predstavnik Središnje državne uprave za sport Darko Vučić rekao je da treba sustavno promicati svijest o važnosti sporta za osobe s invaliditetom, te javnosti ukazivati na to koliko arhitektonske barijere priječe aktivnosti osoba s invaliditetom. Rekao je kako će i te teme obuhvatiti prijedlog zakona o sportu.

Moderatorica okrugloga stola HRT-ova urednica Ana Tomašković istaknula je kako je, uz otklanjanje arhitektonskih barijera, još važnije, ukloniti “barijere u glavama”.

Uspješni hrvatski paraolimpijac Toni Bošnjaković smatra kako bi sustav trebao omogućiti da sportski sadržaji budu dostupni svim osobama s invaliditetom, te da treba što prije osobu s invaliditetom usmjeriti na sportske i druge aktivnosti. U tomu, rekao je, važno mjesto pripada volonterima.

Bilo je riječi i o američkim iskustvima u sportu osoba s invaliditetom, a saborska zastupnica Ljubica Lukačić ustvrdila je kako je bitno da i mediji zajedno s ostalima podižu svijest o osobama s invaliditetom. Napomenula je kako je i osobno u povodu Međunarodnoga dana osoba s invaliditetom pokušala potaknuti medije ali, istaknula je, bez uspjeha.

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Priznanja Zagrebačkoga športskog saveza

Svečanost je bila i prilika da zaslužena priznanja Zagrebačkoga športskog saveza prime vrhunski sportaši i njihovi treneri. Tako su priznanja primili najbolji sportaš i sportašica paraolimpijci – Zoran Talić i Helena Dretar Karić, najbolji sportaši u neparolimpijskim sportovima šahist Domagoj Glažar i kuglašica Petra Deša.  Priznanja za najbolje mlade sportaše dobili su Petra Štruklec i Nino Basa.

Druženje je nastavljeno bogatim kulturno-umjetničkim programom i dodjelom Povelje – najveća priznanja Zagrebačkoga športskog saveza poznatom hrvatskom kuglaču Nikoli Dragašu.   (Hina)