EHO, Nekategorizirano

URIHO u Zagrebu otvorio prvi inkluzivni restoran u Hrvatskoj

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO u utorak je u Zagrebu otvorila prvi inkluzivni restoran u Hrvatskoj, a na svečanosti je ministar Marin Piletić istaknuo da postoji čvrsta volja i politika Vlade vezane uz poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Restoran, u kojem će većina zaposlenika biti osobe s invaliditetom, smješten nasuprot Autobusnog kolodvora Zagreb, u početku će se koristiti za organizaciju događaja, a za pola godine bi se trebao otvoriti i za građane.

U restoranu će se provoditi program aktivacije osoba s invaliditetom za profesionalni razvoj u sektoru turizma i ugostiteljstva koji je sufinancirala Europska unija iz Europskoga socijalnog fonda.

“Restoran bi do kraja godine trebao imati pedesetak zaposlenika, pretežito osoba s invaliditetom. U restoranu će se moći organizirati proslave Ustanove i naših djelatnika, a rado ćemo organizirati i druge događaje poput dočeka odličjima ovjenčanih hrvatskih paraolimpijaca”, rekao je v. d. ravnatelja Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO Josip Držaić.

Otvorenjem inkluzivnog restorana URIHO ulazi u sektor ugostiteljstva, a sličan restoran namjerava napraviti i na zagrebačkoj Kajzerici, rekao je Držaić.

Restoran je u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom – kako djelatnicima, tako i gostima. Svi prostori omogućuju nesmetano kretanje osoba u invalidskim kolicima, a restoran je opremljen i induktivnom petljom koja je pri radu od pomoći nagluhim osobama.

“Postoje čvrsta volja i politika Vlade vezane uz poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje više je od šest tisuća nezaposlenih osoba s invaliditetom. Nadamo se da će to poslodavci osvijestiti te ih uključiti u rad svojih ustanova i tvrtki”, rekao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Istome se nadaju i ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc te pročelnica za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba Romana Galić.

U novootvorenom restoranu provodit će se Program aktivacije osoba s invaliditetom za profesionalni razvoj u sektoru turizma i ugostiteljstva.

„Taj projekt, vođen motom ‘Posao na pladnju’, nezaposlenim osobama s invaliditetom donosi ciklus radionica o znanjima i vještinama potrebnima za uspješno traženje i pronalazak zaposlenja, te osposobljavanje za poslove pomoćnog kuhara“, rekla je rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju Ustanove URIHO Ivana Matoš Buršić.

U edukaciju vezanu uz traženje zaposlenja bit će uključeno devedeset nezaposlenih osoba s invaliditetom, a njih petnaest sudjelovat će u prilagođenom programu profesionalnog osposobljavanja i treninga za poslove kuhara. Dio treninga održavat će se u lancu restorana Umami.

Program aktivacije osoba s invaliditetom za profesionalni razvoj u sektoru turizma i ugostiteljstva projekt je vrijedan 1.003.127,55 kuna. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskoga socijalnog fonda. (Hina)