Inicijative, Nekategorizirano

Osniva se nova ustanova za produženo liječenje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom

Primorsko-goranska županija pomoći će s 50.000 kuna za izradu projektne dokumentacije
Primorsko-goranska županija pomoći će s 50.000 kuna za izradu projektne dokumentacije

Dobra vijest dolazi iz Rijeke za sve one koji su suočeni s teškom bolešću, među kojima i brojne osobe s invaliditetom, prenosi In Portal.

Naime, u pripremi je osnivanje novog tipa ustanove za produženo liječenje i rehabilitaciju, u koju bi prije povratka kućama dolazili bolesnici nakon intenzivnog bolničkog liječenja, a nalazit će se u Klani, najavljeno je u ponedjeljak na redovitoj konferenciji za novinare primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine.

Ideja o pokretanju takve ustanove potekla je s Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci, a općina Klana je za tu namjenu odlučila ustupiti jednu zgradu.

Projekt je procijenjene vrijednosti od 21 milijun kuna, a namjerava se financirati novcima iz EU fondova. Primorsko-goranska županija pomoći će s 50.000 kuna za izradu projektne dokumentacije. Očekuje se da bi ustanova trebala početi djelovati 2018. godine.

Županijska pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić kazala je da će ustanovu, koja će se zvati “Sv. Jeronim”i imati 27 kreveta, voditi medicinske sestre, a liječnici bi dolazili samo povremeno. Malatestinić je istaknula da je takav novi tip zdravstvene ustanove sukladan s Nacionalnom strategijom razvitka zdravstva, te da takvih ustanova nedostaje na području cijele Hrvatske.

Na konferenciji je najavljeno da će Primorsko-goranska županija s 950.000 kuna pomoći u nabavi endoskopskog ultrazvučnog uređaja, vrijednosti 2,4 milijuna kuna, za Kliniku za internu medicinu riječkoga KBC-a. Taj će uređaj olakšati dijagnosticiranje oboljenja i smanjiti potrebu za kirurškim zahvatima s dijagnostičkom svrhom, rekla je Malatestinić.