Aktualno, Nekategorizirano

Performans “O lijepa, o draga, o slatka slobodo” u nedjelju u MSU-u

Performans je inspiriran novom vladom i ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem.
Performans je inspiriran novom vladom i ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem.

Queer Zagreb Sezona u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu i Platformom112 predstavit će u nedjelju 10. travnja drugi dio rada Brune Isakovića “O lijepa, o draga, o slatka slobodo”, u kojemu će taj istaknuti plesač i koreograf, inspiriran novom vladom i ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem, u foajeu MSU-a izvesti performans podvrgavanja drevnoj kineskoj metodi mučenja koja ima za cilj izluđivanje žrtve.

Rad “O lijepa, o draga, o slatka slobodo” sastoji se od ukupno tri dijela u kojima se umjetnik referira na neprihvatljivo ukidanje slobode govora, umjetničkih sloboda te slobode medija, a riječ je o nastavku inicijative kojom Queer Zagreb Sezona kontinuiranom serijom performansa želi ukazati na neodrživost bilo kakvih prijetnji spram slobode govora u javnom medijskom prostoru ili ograničavanja slobodnog umjetničkog izražavanja.

Performansi su, kako je najavljeno, vezani uz postavljanje Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture RH, i to utoliko što su počeli njegovim prvim, a završit će njegovim posljednjim radnim danom na mjestu ministra kulture u aktualnoj vladi.

U prvome dijelu, realiziranome 20. veljače na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu, Isaković je crnom bojom “bičevao” riječi humanizma istaknutih hrvatskih umjetnica i umjetnika, a performans je trajao dok misli umjetničkih velikana poput Miroslava Krleže, Ivana Gundulića, Vesne Parun i drugih nisu gotovo posve nestale u crnilu.

Velika izbičevana ploča s Trga kralja Tomislava bit će postavljena na samom ulazu u MSU kao priprema za drugi dio rada, koji će biti izveden u nedjelju 10. travnja u foajeu toga muzeja od 14 do 18 sati.

“U njemu će se Isaković ponovno baviti riječima i crnilom, međutim ne više riječima humanizma istaknutih umjetnica i umjetnika, već riječima koje je napisao i izrekao tijekom svoje znanstvene i političke karijere trenutni ministar kulture”, stoji u najavi.

Izvođač će se podvrgnuti drevnoj kineskoj metodi mučenja koja ima za cilj izluđivanje žrtve tako što joj dugotrajno pada kap po kap vode na glavu, istovremeno se podvrgavajući jednoj domaćoj i tek osmišljenoj metodi psihičkog mučenja – dugotrajnom čitanju tekstova i izjava ministra kulture RH, dodaje se.

Bruno Isaković (1981., Zagreb) studirao je na Amsterdamskoj školi umjetnosti/odjel Suvremenog plesa te na Plesnoj akademiji Rotterdam. Dobitnik je brojnih stipendija i nagrada. Kao plesač je surađivao s brojnim stranim koreografima, a kao koreograf je sudjelovao na mnogim istaknutim međunarodnim plesnim festivalima. Isaković redovito podučava i drži različite plesne radionice. Od 2009. godine član je Studija za suvremeni ples u Zagrebu. Izvor i foto:HINA