Aktualno, Nekategorizirano

Zagrebački program festivala Perforacije otvaraju “raSKRIVANJA” Brune Isakovića

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Zagrebački program 8. festivala izvedbenih umjetnosti Perforacije udruge Domino, koji traje do 20. lipnja, otvorit će u četvrtak u Teatru &TD premijera novog autorskog projekta koreografa i plesača Brune Isakovića “raSKRIVANJA”, nakon čega će u Zagrebačkom plesnom centru (ZPC) nastupiti talijanski kazališni kolektiv CK Teatro s predstavom “Hod po mjesecu”.

Kako se ističe u najavi, Isakovićeva su “raSKRIVANJA” umjetnički eksperiment koji koristi golotinju kao pokretač individualnih priča, pozivajući izvođače da podijele s publikom svoje strahove i samopouzdanja, demistificirajući kroz razodijevanje granice privatnosti i golotinje.

“Skidanje, bivanje golim, golotinja, sve su to intimna iskustva usko povezana s individuom, ali i socijalnim normama koje tu individuu okružuju. Bez obzira radi li se o introvertu ili ekstrovertu, ideja golotinje ima brojna konotacijska značenja za svakoga – o granicama, privatnosti, sramu, ranjivosti, pogledu drugoga i društvenim ograničenjima”, stoji u najavi.

O tome će u predstavi progovoriti ansambl koji čine Petar Banda, Silvija Dogan, Nadja Josimović, Marko Kalc, Milica Manojlović i Mia Zalukar.

Festivalski se program nastavlja u ZPC-u kasnovečernjim nastupom u 22 sata kazališnog kolektiva CK Teatro iz Italije, čija je predstava “Hod po mjesecu” nastala u okviru EU projekta Be SpectACTive! i razvijala se tijekom njihovog rezidencijalnog boravka u Zagrebu.

Predstava se bavi poviješću svemirske misije Apollo 11, polazeći od činjenice da je 20. srpnja 1969. 600 tisuća ljudi simultano svjedočilo prvom koraku koji je čovjek napravio na Mjesecu. Najavljena je kao “suvremena bajka u kojoj se suvremena tehnologija susreće s poezijom, propitujući stanje u današnjim medijima koji nas potiču da se navodimo egocentričnim željama i potrebama”.

Ovogodišnji program Perforacija u Zagrebu do 20. lipnja nudi više od 30 izvedbi, među kojima su premijere Martine Nevistić, D.B. Indoša i Tanje Vrvilo, Ine Sladić te autorica Vesne Mačković i Jelene Mesar, kao i tradicionalne festivalske programe, “Noć performansa”, “Invazivnu večeru”, te program za najmlađe u izvedbi Teatra Poco Loco.

Novost ovogodišnjih Perforacija je “Chill vrt” u atriju &TD-a koji je zamišljen kao “centralno mjesto za okupljanje na festivalu gdje će se u miru moći popiti piće, čitati knjiga, igrati neka od društvenih igara, ili samo ležati na suncu i pustiti brigu na veselje”.

Još jedna novost je i postprodukcijska podrška u okviru koje je festivalski žiri odabrao predstave BADco-a., Irme Omerzo i Bacača sjenki koje su prema njihovom mišljenju obilježile protekle sezone na domaćoj sceni.

Ulaz na sve programe festivala je besplatan, u sklopu akcije “Perforacije svima”, koja ima za cilj festival otvoriti najširoj publici bez obzira na materijalne mogućnosti.

Informacije o cjelovitom programu, izvedbama i autorima dostupne su na web stranicama www.perforacije.org, gdje je moguće rezervirati ulaznice za sva festivalska događanja.

Ove godine Perforacije je otvorio riječki program u trajanju od 10. do 12. lipnja a, nakon zagrebačkog, festival se nastavlja u Splitu (25 – 26. lipnja) te Dubrovniku (27. -28. lipnja).