Nekategorizirano, Svijet

Papa traži "privremene vize" za migrante u zonama sukoba

papa_cr– Bilo bi dobro predvidjeti mogućnost izdavanja posebnih privremenih viza za osobe koje bježe pred sukobima u susjedne zemlje – ocjenjuje argentinski Sveti Otac u tekstu napisanom u povodu Svjetskoga dana migranata i izbjeglica koji se obilježava 14. siječnja 2018., prenosi Hina.
– Kolektivna i samovoljna protjerivanja migranata i izbjeglica ne predstavljaju prikladno rješenje, osobito zato što se ti ljudi protjeruju u zemlje koje im ne mogu jamčiti ni dostojanstvo ni poštivanje temeljnih ljudskih prava – smatra papa Franjo.

U tekstu nije precizirao na koju zemlju misli već je aludirao na opće stajalište koje je u studenome 2013. zauzela vatikanska diplomacija pred Svjetskom organizacijom za migracije (IOM).

Papa smatra da se “puno više zemalja” treba zalagati za otvaranje “humanitarnih koridora za najranjivije među migrantima i izbjeglicama”.
On se zauzima i za “okupljanje obitelji, a pritom misli i na djedove i bake, braću, sestre i unuke, pri čemu treba voditi računa o ekonomskim kapacitetima” te o tomu da bi se posebno trebalo povesti računa o migrantima koji dulje ostaju u zemlji.

Papa je iskazao protivljenje “zadržavanju osoba koje uđu na teritorij druge zemlje bez dopuštenja”.

– U zemlji koja prihvaća izbjeglice, stranci bi trebali imati pravo na zdravstvenu skrb te bi trebali biti uključeni u mirovinski sustav – piše papa Franjo, podsjećajući da bi im se trebala omogućiti i sloboda prakticiranja vjere koju su odabrali.