Nekategorizirano, Svijet

Papin “Robin Hood” hrani transseksualne prostitutke u pandemiji

Transseksualne ulične prostitutke u obalnom gradu blizu Rima ostale su bez posla u pandemiji koronavirusa, a za hranu su se obratile lokalnom svećeniku.

No, resursi njegove župe već su se potrošili u zdravstvenoj krizi pa je o tome obavijestio kardinala poznatog kao Papin “Robin Hood”  koji vodi vatikanske dobrotvorne udruge. Kardinal je župniku poslao novac za prostitutke.

“Ne shvaćam zašto se tome pridaje tolika pozornost”, rekao je kardinal Konrad Krajewski u četvrtak za Reuters. “Ovo je uobičajeno za Crkvu. Crkva je bolnica na terenu.”

Papinski dobročinitelj kaže da transseksualci ne mogu tražiti vladinu socijalnu pomoć.

“Sve je zatvoreno, a oni nemaju nikakvih sredstava. Obratili su se župniku jer nisu mogli otići političaru, a župnik se obratio nama.”

“U vrlo su teškoj situaciji jer im putovnice ponekad oduzmu mafijaški svodnici koji ih kontroliraju”, rekao je kardinal.

“Mi slijedimo Evanđelje”, kaže 56-godišnji Krajewski, jedan od najmlađih kardinala u svijetu. Dodaje da bi to i Isus učinio.

Ovo nije prvi put da je poljski kardinal postao vijest zbog svojih neuobičajenih načina raspodjele dobrotvornih sredstava.

Prošle godine je protuzakonito priključio struju stotinama beskućnika, većinom migranata u okupiranoj zgradi u Rimu.

Krajewski se suprotstavio tadašnjem ministru unutarnjih poslova Matteu Salviniju i njegovim protumigrantskim politikama, a talijanski list mu je dodijelio nadimak “Papin Robin Hood”.

Iako pokušava izbjeći svjetla reflektora, Krajewski je postao slavan među manjinama u Rimu.

Otkako mu je papa Franjo 2013. namijenio vođenje vatikanskih dobrotvornih udruga, postao je poznat po jednostavnom odijevanju i raznošenju hrane beskućnicima u bijelom kombiju.

Otvorio je i skloništa blizu Vatikana gdje se beskućnici mogu oprati, ošišati i dobiti medicinsku skrb. (Hina)