Nekategorizirano, Rad udruga

Počela šesta humanitarna akcija ‘Nisi sama – ideš s nama’

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka ‘Nismo same’ pozvala je u srijedu građane da se donacijama ili kupnjom dizajnerskih majica, pridruže šestoj humanitarnoj akciji ‘Nisi sama – ideš s nama’ kojom se ženama osigurava besplatan prijevoz taksijem na kemoterapiju, prenosi Hina.

Najnovija akcija će trajati od 4. prosinca do 28. veljače 2020., a u proteklih pet udruga je korisnicama osigurala više od šest tisuća vožnji, rečeno je na predstavljanju.

Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge Nismo same i pokretačica projekta ‘Nisi sama – ideš s nama’, kazala je kako su im potrebna daljnja sredstva jer konstantno pristižu nove molbe za pomoć. “Zato vas pozivamo da nam pomognete da se naši kotači podrške i dalje pokreću”, rekla je.

Izrazila je zadovoljstvo što su pomogli velikom broju žena, a radi se o 211 korisnica kojih je sve više iz okolice Zagreba, ali i iz drugih gradova.

“Do sada smo platili oko 400.000 kuna računa za prijevoz. U to nisu ubrojane besplatne usluge kojima taksisti potpomažu akciju. Vožnje su često prema udaljenijim mjestima pa je prosječan račun oko 65 kuna”, rekla je.

Većina tih žena ili nema potporu obitelji ili financijsku mogućnost da plati prijevoz, a ponekad uz svu pomoć obitelji, dođu u situaciju da im nema tko priskočiti u pomoć, pojasnila je.

“Nažalost u našem društvu nedostaje empatije. No kada se ljudi uključe u akciju, onda naše korisnice znaju da ne smiju odustati”, poručila je Kalogjera. Upozorila je i da neke žene taje bolest, kako od obitelji i prijatelja tako i od poslodavaca jer je, nažalost, ta bolest još uvijek stigmatizirana.

Ustvrdivši da mnoge žene na terapije u Zagreb dolaze iz drugih gradova, dala je nizozemski primjer gdje se od 2020. za oboljele organizira čak i smještaj. Izrazila je nadu da će i Hrvatska krenuti tim putem i da će zdravstveno osiguranje uključiti i prijevoz na terapije.

Romana Galić, pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba je izrazila nadu da će trošak za ovu socijalnu uslugu uskoro postati sastavnim dijelom proračuna.

Dizajner Juraj Zigman osmislio je novi zaštitni znak, rekavši da ga je svrha akcije visoko motivirala. Istaknuo je kako se njegova dizajnerska ideja temeljila na pozitivnom stavu.

“Razgovarajući o teškim situacijama u kojima se oboljele nalaze, a nasuprot tome slušajući poruku ‘nisi sama ideš s nama’ želio sam da prikažem pozitivan motiv pa čak i s malom dozom humora”, rekao je Zigman.

Dodaje kako je zamislio pozitivnu ženu koja ide na svoj put puna optimizma. Ona je u kabrioletu, odjevena u haljinu veselih boja i u štiklama ide na terapiju.

“Mislim da žene tako moraju razmišljati kada idu na terapiju, moraju biti pozitivne i ne smiju misliti negativno. Takvu sam slikicu napravio i mislim da je pozitivna, što je najvažnije”, ističe.

Član udruženja Radio Taxi Zagreb Danijel Bibić akciji se pridružio prije gotovo dvije godine pružajući korisnicama besplatnu uslugu prijevoza. Kazao je da svi vozači, kojih je sada oko 200, nastoje tu vožnju odraditi u što opuštenijoj atmosferi kako bi korisnicama bar nakratko odvratili misli od problema.

Kupovinom majice, hudice ali i ogrlice s novim zaštitnim znakom kampanje, koje se mogu naručiti i putem e-maila info@nismosame.com, facebook stranice ili izravno na štandu u Avenue Mallu, akciji se mogu pridružiti svi. Otvoren je i račun udruge IBAN: HR5524020061500066693.