Aktivizam, Nekategorizirano

Klima se vraća – Natječaj za cli-fi

extra_large_cli_fiZelena akcija / Friends of the Earth Hrvatska u suradnji s Booksom (Udruga Kulturtreger) raspisuje 2. natječaj za kratke priče i kratke pjesničke forme žanra klimatske fikcije.

Nakon uspješnog prvog izdanja natječaja koje je rezultiralo antologijom Homo Climaticum, i ove vas godine pozivamo da kroz formu pjesme ili kratke priče s nama podijelite svoje vizije budućnosti oblikovane klimatskim promjenama.

Nažalost, tema natječaja ne gubi na važnosti. Ove smo se godine diljem svijeta, pa tako i na našem kraju planete, mogli uvjeriti u moć klimatskih promjena. Pamtimo Zadar koji je u svega nekoliko ljetnih tjedana srušio svjetski rekord u količini padalina u 24 sata, dok je Zadarska županija istovremeno pretrpjela velike suše i razorne požare. Takvi ekstremni vremenski uvjeti na lokalnoj razini klasičan su primjer klimatskih promjena i možemo ih očekivati još.

Što će nam klimatske promjene konkretno značiti? Kako će promijeniti što jedemo, gdje živimo, koga štitimo i kako se organiziramo? Kako će utjecati na ljude koji žive na drugim geografskim lokacijama i u drugim sustavima? Kako će ljudi, države i svijet prihvatiti promjenu? Izolacijom ili solidarnošću? To su samo neka pitanja kojima se bavi klimatska fikcija (cli-fi) i o kojima bismo voljeli čitati u drugom izdanju ovog natječaja.

Natječaj je otvoren do 14. siječnja 2018. u 23.59 sati.

Uvjeti natječaja dostupni su ovdje