Nekategorizirano, Rad udruga

Tri vodiča za bolje razumijevanje obitelji

Vodiči za roditelje koji razmišljaju kako, kada i zašto razgovarati s djetetom o svojoj obitelji
Vodiči za roditelje koji razmišljaju kako, kada i zašto razgovarati s djetetom o svojoj obitelji

Obitelj je okruženje u kojemu polažemo temelje za daljnji život. U njoj učimo o sebi i drugima, počinjemo razumijevati način na koji mi, naša obitelj, okruženje i svijet funkcioniraju. Način na koji živimo u svojim obiteljima te vrijednosti za koje se zalažemo ponekad nisu istovjetni onima u našemu okruženju, pa se naša djeca mogu naći u raskoraku razumijevanja te različitosti.

Stoga je važno da razgovaramo s djecom o svim važnim i nevažnim stvarima i idejama. A ponajviše o onim posebnim, po kojima se razlikujemo od drugih, koje je nama, djetetu, ali i okolini teže razumjeti ili prihvatiti, piše udruga Roditelji u akciji.

Pred vama su tri brošure – vodiči za roditelje koji razmišljaju kako, kada i zašto razgovarati s djetetom o svojoj obitelji, o načinu na koji je nastala i kako funkcionira.
Sastavljajući ih, trudile smo se približiti vam teme važne svakomu djetetu i obitelji te se nadamo da ćete u njima pronaći odgovore na neka od svojih pitanja i nedoumica.

Vodiči Moja jednoroditeljska obitelj, Moja posvojiteljska obitelj i Moja dugina obitelj, nastali su kako bi prikazali što pojedine obitelji čini posebnima i zašto je važno o tome razgovarati. Namjera im je osnažiti vas, roditelje, za česte i otvorene razgovore o temama kojih se ponekad sami bojite ili zbog kojih se osjećate nesigurnima.

Vodiči su nastali u okviru projekta KALEIDOSKOP – unapređenje prava djece u različitim obiteljima za tolerantnije i raznovrsno društvo, u PDF formatu možete ih preuzeti na ovoj stranici, a tiskanu verziju u Rodinu gnijezdu, Čanićeva 14, u Zagrebu ili kod projektnih partnera, udruga ADOPTA – Udruga za potporu posvajanju i LET – Udruga za unapređenje kvalitete življenja te kod suradnika, Zagreb Pride.