Nekategorizirano, Rad udruga

Očevi u kaznionicama dobili slikovnice i knjige iz kojih će izbarati priču za svoju djecu

Snimku na CD-u i slikovnicu ili knjigu uz podršku zatvorskog osoblja snimiti i poslati djetetu
Vrlo poticajan način jačanja ili ponovnog uspostavljanja narušenih veza djece s roditeljima

U petak 15. travnja 2016. u Kaznionici u Lepoglavi predstavnice udruga Roditelji u akciji i Hrvatskog čitateljskog društva predstavile su zatvorenicima, očevima maloljetne djece, mogućnost sudjelovanja u Čitalačkom programu za roditelje i djecu u kaznionicama koji se ove godine provodi u tri hrvatske kaznionice, u Lepoglavi, Glini i Požegi.

Očevi su dobili slikovnice i knjige među kojima će izabrati priču za svoju djecu.

Priču će čitati obraćajući se svome djetetu, te će snimku na CD-u i slikovnicu ili knjigu uz podršku zatvorskog osoblja snimiti i poslati djetetu.

Troškove knjiga, CD-a i poštanski troškovi osigurani su iz sredstava projekta koji sufinancira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Na predstavljanju projekta sudjelovalo je dvadesetak zatvorenika koji su pokazali velik interes za sudjelovanjem u projektu, interesirali su se o naslovima prikladnima za dob i interese svoje djece, te o održivosti aktivnosti nakon što se podijeli osiguranih 50 slikovnica i knjiga. Do kraja lipnja ove godine ukupno 150 djece čiji su očevi u Kaznionicama u Glini, Lepoglavi i Požegi sudjelovat će na ovaj način u projektu.

Čitalački program Roda je još 2014. godine počela provoditi s majkama zatvorenicama u Kaznionici i zatvoru u Požegi, kao jednu od aktivnosti projekta ma#me – Osnaživanje zatvorenica za roditeljsku ulogu i uključivanje na tržište rada, a kojega je financirala Europska unija. Evaluacija ove aktivnosti pokazala je da djeca s veseljem očekuju knjige i majčin zvučni zapis i knjige ponovno i ponovno preslušavaju.

Ovaj projekt je vrlo poticajni način jačanja ili ponovnog uspostavljanja narušenih veza djece s roditeljima koji su u zatvoru, osobito u djetetovoj ranoj dobi. S jedne strane, on je prilika za osnaživanje roditeljskih kompetencija, oni će na taj način moći naučiti i doživjeti koliko su njihova slika i glas djetetu važni. On je i prilika da – premda su u zatvoru, roditelji– učine nešto za svoje dijete i budu na poseban način i dalje prisutni u djetetovom životu.

S druge strane, djetetu to pruža mogućnost osvješćivanja očeva ili majčina lika i glasa, produljenje kontakta s njim, makar i virtualnog, koji omogućuje da „budu s mamom ili tatom” kad god požele, odnosno kad god mogu poslušati snimku, i da se u različitim prilikama mogu podsjetiti da roditelj, iako je u zatvoru, misli na njih i da ih voli.

Sigurnost u roditeljsku naklonost osnažuje djetetovo samopoimanje i svijest o vlastitome identitetu. Osim toga, čitanje djetetu u obitelji i inače se smatra snažnim razvojnim poticajem koji podupire razvoj djetetovih čitateljskih vještina, a koje su temelj pismenosti i daljnjeg obrazovanja.

Zbog vrijednosti ovoga programa za dobrobit male djece čiji su roditelji u zatvoru ovaj projekt podržavaju i Pravobraniteljica za djecu i Uprava za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa.

Više informacija potražite OVDJE.