Hrvatska, Nekategorizirano

Roda oprema prostor čekaonice zatvora u u Požegi i u Lepoglavi

Čekaonica zatvora u Zagrebu nakon uređenja
Čekaonica zatvora u Zagrebu nakon uređenja

Tijekom provedbe Čitateljskog programa za zatvorenike i njihovu djecu, koji se u 2016. godini u Zatvoru u Zagrebu provodio uz financijsku podršku Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, uvidjele smo potrebu uređenja prostora u kojem djeca nerijetko i više sati čekaju na posjet svojem roditelju koji je na izdržavanju kazne zatvora.

Kako bi to vrijeme, za njih istovremeno i ispunjeno tjeskobom i veseljem zbog susreta s majkom ili ocem, djeca provela u što ugodnijem okruženju, Roda je iz vlastitih sredstava i iz sredstava projekta osigurala uređenje prostora zidnim ilustracijama umjetnice Branke Hollingsworth, dječjim namještajem i priborom za crtanje i igranje.

Iako svi zatvori u Hrvatskoj imaju kutić za djecu u prostorima za posjete oni često ne odgovaraju potrebama djece. Često nisu ugodni za boravak, oskudno su opremljeni s derutnim namještajem, neprilagođenim djeci ili zajedničkoj aktivnosti djeteta i roditelja, s potrganim igračkama koje nisu obnavljane nakon prvog uvođenja niti se vodi računa o djeci različitih dobi.

Tijekom 2017. godine Roda će pomoći u uređenju prostora posjeta u Kaznionici za žene u Požegi, te u Kaznionici u Lepoglavi.