Hrvatska, Nekategorizirano

Udruga Roda predstavila Putnicu, interaktivnu knjižicu za zatvorenike i njihovu djecu

DSC_0322Udruga Roda u četvrtak 30. studenoga stručnoj javnosti predstavila interaktivnu knjižicu, Putnicu, osmišljenu s ciljem da zatvorenik s djetetom njeguje neprekinutu vezu za trajanja kazne zatvora.

Na događanju su se okupili predstavnici nadležnih ministarstava i gradskih ureda, kaznenih tijela, centara za socijalnu skrb, probacijskih ureda, pravobraniteljstava, organizacija civilnoga društva i medija.

Svake godine u Hrvatskoj se preko 12.000 djece suočava s odlaskom jednog od roditelja, najčešće oca, u zatvor. Neki se roditelji i skrbnici nalaze u velikoj dilemi: treba li reći djetetu i na koji način, da se njihov roditelj nalazi u zatvoru? Dilema koja se javlja može biti posljedica srama roditelja koji se nalazi u zatvoru ili pak roditeljeve potrebe da zaštiti dijete od neugodnih emocija (tuge, ljutnje, stida…) te da ih, u njihovu odrastanju, ne optereti činjenicama koje su često i odraslima teško prihvatljive. Ova knjižica pomaže da djecu u svojim osjećajima i razmišljanjima ne ostavljamo same, već da roditelji, skrbnici i stručnjaci trebaju biti njihovi vodiči i podrška u nošenju s emocijama i prihvaćanju situacije.

Putnica je namijenjena djeci starosti od 4 do 10 godina. U tom razdoblju dječjeg razvoja djeca nemaju dovoljnu zrelost kako bi jasno prepoznala i imenovala emocije s kojima se susreću. Također, djecu te dobi obično osjećamo potrebu pojačano štititi, nerijetko upravo iz neznanja kako s njima otvoreno i iskreno razgovarati. Putnica dotiče najčešća pitanja i emocije s kojima se suočava dijete čiji se roditelj nalazi u zatvoru. Ne pokriva sve problemske situacije i kao takva ne može biti zamjena za iskren i privržen kontakt koji će omogućiti djetetu da se otvoreno izrazi i podijeli svoje osjećaje s odraslom osobom. No, ona daje sugestije kako postupati u određenim problemskim situacijama, te daje mogućnost izražavanja emocija kroz igru posrednim tehnikama (crtežom, zadacima), što djeci navedene dobi omogućava lakše izražavanje.

U izradi ove knjižice sudjelovala je psihoterapeutkinja Lina Đulvat iz Psihološkog centra Razvoj, dizajnerice Ivana Hrabar i Elizabeta Bošnjak te članice udruge Roda. Zatvorenici i službenici tretmana Kaznionice u Lepoglavi sudjelovali su u fokus grupi koja je pomogla autoricama prepoznati najčešće probleme u komunikaciji zatvorenika s obitelji i djecom.

11Autorica Lina Đulvat na predstavljanju je rekla: „Izazov je bio pronaći način da se u iznimno ograničenim uvjetima kakve ima osoba na odsluženju zatvorske kazne razviju i ojačaju roditeljske vještine i kompetencije zatvorenika te ih se podrži praktičnim alatom u razvijanju i njegovanju bliskih odnosa s djetetom. Djeca roditelja zatvorenika su indirektne, no veoma velike žrtve. Ostaju često u prostoru “negdje između” neobuhvaćeni sustavnom podrškom. Zbog nedostatka znanja njihovi roditelji i skrbnici primorani su se snalaziti, reagirajući nerijetko na načine koji nisu najbolji. Knjižica Putnica pruža upute i podršku kroz informiranje, sugestije i ideje očevima u zatvoru i drugim skrbnicima, a djetetu nudi prostor kroz koji može izraziti barem jedan dio sebe bivajući u kontaktu s onim koga vole – njihovim očevima.“

Dizajnerica vizualnih komunikacija Ivana Hrabar, suautorica knjižice, naglasila je veliku odgovornost dizajna u ovakvim projektima: „Ovo su prilike da se pokaže koliko duboko svojim metodama možemo prodrijeti u srž problema i riješiti ih iznutra van. Ja se nadam da će se ovaj projekt svidjeti zatvorenicima i njihovoj djeci i da će knjižica Putnica uistinu opravdati svoje ime i pošteno se naputovati.“

Mišljenja zatvorenika o ovom materijalu predstavila je psihologinja Sanja Sladić: „Evaluacije od strane zatvorenika ukazuju da oni ovaj projekt smatraju zanimljivim, inovativnim i korisnim te izražavaju želju da sudjeluju u budućim takvim projektima, a naročito ih prepoznaju korisnima u slučajevima kada su udaljeni od djece, a nerijetko dijete zatvorenika živi u drugom gradu. U takvim slučajevima im ovakvi alati olakšavaju mogućnost dalje komunikacije s djetetom, zadržavanje kontakta i bliskosti. Prepoznaju da ovaj projekt omogućuje osvještavanje i njihovih emocija kao i emocija djeteta te da će kroz dobivene materijale lakše s djecom iskomunicirati situaciju u kojoj se nalaze. Zadatke ocjenjuju za djecu korisnima jer omogućavaju djeci da se upoznaju s okolnostima u kojima očevi sada žive, a priznaju da dosad djeci o tome nisu govorili. Još uvijek velik broj očeva priznaje da njihova djeca ni ne znaju da su oni u zatvorima i nadamo se da će njih ovakav materijal ohrabriti da s djecom razgovaraju.“

Zvonimir Penić, načelnik Sektora za tretman Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa govorio je o otvaranju zatvorskog sustava suradnji s udrugama: „Ovakvim i sličnim intervencijama pomaže se zatvorenicima i zatvorenicama da se od samog početka dolaska na izvršavanje kazne pokušaju na što kvalitetniji način pripremiti za socijalnu reintegraciju i rehabilitaciju, kao i na sve one izazove koje će im donijeti budući život na slobodi. Na ovaj način organizacije civilnoga društva značajno doprinose i smanjivanju vjerojatnosti ponovnog počinjenja kaznenog djela, kao i međugeneracijskog prijenosa nasilja.“

Knjižica Putnica će ove godine biti distribuirana u pet kaznenih tijela, a dogodine će biti dostupna zatvorenicima i svim zatvorima i kaznionicama u Hrvatskoj.

Ovaj materijal za očeve zatvorenike i njihovu djecu je rezultat provedbe aktivnosti Pričopisalica – interaktivnom pričom povezujemo djecu i roditelje koji su u zatvorima i kaznionicama, koji je financiralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a dogodine će se nastaviti kao dio aktivnosti Čitateljskog programa Hrvatskog čitateljskog društva i udruge Roda, koji financijski podržava Ministarstvo pravosuđa. Projekt je podržan donacijom papira od strane tvrtke Radin-Grafika d.o.o., Sv. Nedelja.

Izvor: Roda