EHO, Nekategorizirano

Predstavljena publikacija “S obje strane rešetke” – potpora roditeljima zatvorenicima

Ured pravobraniteljice za djecu predstavio je u utorak publikaciju “S obje strane rešetke – Što dugujemo djeci čiji su roditelji u zatvoru”, koja problematizira prava djeteta čiji su roditelji u zatvoru, a o čijim problemima se vrlo malo zna ili šuti.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević istaknula je da su publikacijom htjeli ukazati na različite aspekte i perspektive prava djeteta čiji roditelji izdržavaju zatvorsku kaznu te zagovarati i podržati promjene u zatvorskom sustavu i društvu u cjelini.

Jedan od glavnih ciljeva publikacije jest širenje krugova podrške toj djeci i pomoći njima i njihovim roditeljima. “Promjene uključuju veću osjetljivost na potrebe djece, ali i općenito važnost stvaranja okruženja podrške za dijete i drugog roditelja ili skrbnika”, naglasila je Pirnat Dragičević.

Od stručnjaka i djelatnika u sustavu pravosuđa traži se promjena perspektive i ponašanja kako bi sustav postao humaniji i otvoreniji za sve dimenzije koje se ne tiču izravno odsluženja zatvorske kazne.

Jedna od autorica publikacije, zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika istaknula je da su htjeli staviti naglasak na grupu djece u vrlo ranjivoj situaciji, o kojoj se još uvijek ne zna puno već se šuti o njihovim problemima.

Treba govoriti o zaštiti dječjih prava više no ikad

“Puno toga smo ustanovili čime ćemo se dalje baviti. Naučili smo i shvatili da nemamo dobre podatke pa moramo raditi na prikupljanju podataka, ne samo da bismo vidjeli o koliko djece se radi, nego da bi nam podaci pomogli u stvaranju politika, strategija i pristupa za stvarnu pomoć”, naglasila je Gabelica Šupljika.

Dodala je da u sustavu nedostaje procjene učinaka svih aktivnosti, odnosno ne zna se točno kakva je dobrobit za djecu stvorena, a u publikaciji su nastojali prikupiti što više iskustava te otvoriti neke nove perspektive.

Autorica, novinarka i publicistkinja Višnja Biti istaknula je ulogu medija u promicanju prava djeteta, oni im mogu pružiti mogućnost da iskažu svoje ideje, probleme ili intime bez obzira na temu.

“U vrijeme poplave medija i društvenih mreža treba govoriti o zaštiti dječjih prava više no ikad. Zalažemo se za medijsku pismenost upravo kako bi se prepoznale takve situacije”, kazala je Biti.

Recenzentica publikacije Marina Ajduković ocijenila je kako se radi o tekstu pisanom s najboljim interesom za djecu, u kojem se vidi kontinuitet rada sadašnje pravobraniteljice i onih bivših. (Hina)