Nekategorizirano, Stajališta

Pravobraniteljica: Djecu treba izuzeti iz svih promidžbenih političkih aktivnosti

foto HINA

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević poručila je u ponedjeljak da škole, dječji vrtići te svi prostori u kojima djeca organizirano borave, poput domova, sportskih i drugih klubova za slobodne aktivnosti, trebaju biti izuzeti od promidžbenih aktivnosti.

U takvim ustanovama i objektima ne smiju se održavati stranački skupovi, djeci se ondje ne smije dijeliti politički promidžbeni materijal, niti ih se smije uključivati u podjelu takvoga materijala, naovdi pravobraniteljica u preporukama što u političkim kampanjama za lokalne izbore (ne)treba raditi da bi se zaštitila prava djece.

Prilikom izrade političkih promidžbenih materijala (letaka, plakata, filmova, spotova) te objava na društvenim mrežama i u drugim medijima nije dopušteno koristiti slike djece bez izričite privole roditelja.

Ni uz privolu roditelja nije dopušteno prikazivati djecu na način koji im može nanijeti štetu, niti ih uključivati u iskazivanje nesnošljivosti ili mržnje prema pojedincima ili društvenim grupama te pozivanje na nasilje.

Pravobraniteljica navodi kako neki roditelji na stranačke skupove dovode svoju malodobnu djecu i potiču ih da se slikaju s političarima. To nije zabranjeno, ali preporučujemo političarima da ne objavljuju takve snimke s djecom na svojim i stranačkim javnim profilima na društvenim mrežama i da ih ne koriste u svrhe političke promidžbe, naglašava Pirnat Dragičević.

Konstatira i kako se pojedini političari u kampanji pojavljuju sa svojom djecom i rado poziraju medijima ili objavljuju njihove slike na društvenim mrežama, vjerojatno smatrajući da će na taj način izazvati pozitivni emocionalni efekt kod potencijalnih birača.

S druge strane, takvo izlaganje djece političara nerijetko izaziva negativne reakcije medu građanima koji ne simpatiziraju njihove stranke pa postoji mogućnost da djeca zbog toga dožive i određene neugodnosti.

Stoga, iako takva praksa nije zabranjena, preporučujemo političarima da se suzdrže od nepotrebnog izlaganja svoje djece u izbornoj kampanji, kako bi zaštitili njihovu privatnost i kako ih ne bi izlagali riziku od potencijalno štetnih situacija, preporučuje pravobraniteljica za djecu. (Hina)