Aktualno, Nekategorizirano

Promocija knjižice „Putnica“

roda_crPutnica je interaktivna knjižica osmišljena s ciljem da zatvorenik s djetetom njeguje neprekinutu vezu za trajanja kazne zatvora. Predviđeno trajanje predstavljanja knjižice, s domjenkom, je do 11 sati.

Na predstavljanju Putnice govorit će Zvonimir Penić, načelnik Sektora tretmana Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa, autorice interaktivne knjižice psihoterapeutkinja Lina Đulvat i dizajnerica Ivana Hrabar i psihologinja Sanja Sladić iz Zatvora u Zagrebu koja će prenijeti komentare zatvorenika na ovaj materijal.

Putnica je namijenjena djeci starosti od 4 do 10 godina. U tom razdoblju dječjeg razvoja djeca nemaju dovoljnu zrelost kako bi jasno prepoznala i imenovala emocije s kojima se susreću. Također, djecu te dobi obično osjećamo potrebu pojačano štititi, nerijetko upravo iz neznanja kako s njima otvoreno i iskreno razgovarati. Putnica dotiče najčešća pitanja i emocije s kojima se suočava dijete čiji se roditelj nalazi u zatvoru. Ne pokriva sve problemske situacije i kao takva ne može biti zamjena za iskren i privržen kontakt koji će omogućiti djetetu da se otvoreno izrazi i podijeli svoje osjećaje s odraslom osobom. No, ona daje sugestije kako postupati u određenim problemskim situacijama, te daje mogućnost izražavanja emocija kroz igru posrednim tehnikama (crtežom, zadacima), što djeci navedene dobi omogućava lakše izražavanje.

U izradi ove knjižice sudjelovala je psihoterapeutkinja Lina Đulvat iz Psihološkog centra Razvoj, dizajnerice Ivana Hrabar i Elizabeta Bošnjak te članice udruge Roda. Zatvorenici i službenici tretmana Kaznionice u Lepoglavi sudjelovali su u fokus grupi koja je pomogla autoricama prepoznati najčešće probleme u komunikaciji zatvorenika s obitelji i djecom.

Svake godine u Hrvatskoj se preko 12.000 djece suočava s odlaskom jednog od roditelja, najčešće oca, u zatvor. Neki se roditelji i skrbnici nalaze u velikoj dilemi: treba li reći djetetu i na koji način, da se njihov roditelj nalazi u zatvoru? Dilema koja se javlja može biti posljedica srama roditelja koji se nalazi u zatvoru ili pak roditeljeve potrebe da zaštiti dijete od neugodnih emocija (tuge, ljutnje, stida…) te da ih, u njihovu odrastanju, ne optereti činjenicama koje su često i odraslima teško prihvatljive. Ova knjižica pomaže da djecu u svojim osjećajima i razmišljanjima ne ostavljamo same, već da roditelji, skrbnici i stručnjaci trebaju biti njihovi vodiči i podrška u nošenju s emocijama i prihvaćanju situacije.

Putnica, interaktivna knjižica za očeve zatvorenike i njihovu djecu je rezultat provedbe aktivnosti Pričopisalica – interaktivnom pričom povezujemo djecu i roditelje koji su u zatvorima i kaznionicama, koji je financiralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a dogodine će se nastaviti kao dio aktivnosti Čitateljskog programa Hrvatskog čitateljskog društva i udruge Roda, koji financijski podržava Ministarstvo pravosuđa. Projekt je podržan donacijom papira od strane tvrtke Radin-Grafika d.o.o., Sv. Nedelja.