Aktivizam, Nekategorizirano

Nagrada za inovativnu promociju čitanja u Europi za 2017.

roda_cr„Čitateljski program za roditelje i djecu u kaznionicama“, koji su tijekom 2015. i 2016. u partnerstvu provodili Hrvatsko čitateljsko društvo i udruga Roda, dobio je Nagradu za inovativnu promociju čitanja u Europi za 2017. godinu, koju dodjeljuje najveća svjetska organizacija za promicanje pismenosti ILA – International Literacy Association. Podsjetimo, program se provodio u kaznionicama Požega, Glina i Lepoglava, a povezivao je djecu i roditelje koji su u zatvorima kroz aktivnosti čitanja naglas, omogućujući tako da roditelji, iako odvojeni, budu na poseban način prisutni u djetetovu životu.

Povjerenstvo za dodjelu nagrade u sastavu kojeg su ugledni stručnjaci Greg Brooks, Eldbjorg Tosdal Lyssand, Meeli Pandis, Ulla-Britt Persson, Pehr-Olof Roennholm, Peter Schneck, Ann-Sofie Selin, Gerry Shiel, a kojem je predsjedala Meeli Pandis, prepoznalo je važnost i svrhu ovog programa, kojemu je cilj bio ojačati roditeljske kompetencije i razvijati pozitivno roditeljstvo među zatvorenicima-roditeljima. Naime, prije provedbe ovog programa, institucije i organizacije civilnog društva nisu dovoljno prepoznavale probleme s kojima se susreće oko 15 000 djece čiji su roditelji u zatvorima (podaci za 2014. godinu), a programa podrške za njih gotovo nije bilo.

Sve se promijenilo 2015. godine, kada su udruga Roda i Hrvatsko čitateljsko društvo započeli s provedbom ovog vrijednog projekta. Očevi su dobili slikovnice i knjige među kojima su mogli izabrati priču za svoju djecu. Priču su čitali obraćajući se svome djetetu, a snimka na CD-u i slikovnica ili knjiga, uz podršku zatvorskog osoblja poslani su djetetu.

Osim što je dobio nagradu ILA-a, Čitateljski program prošle je godine postao dio kampanje “Čitaj mi!” koja je službeni kandidat za nagradu Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) 2017. godine, najveće svjetske nagrade za promicanje dječje književnosti i književnosti za mlade.

Dobivena nagrada veliko je priznanje za naš projekt, jer je ocijenjen kao inovativan, provođen na osjetljivom i teškom području – u zatvoru, dajući tako izvrstan primjer nacionalnog umrežavanja.

Hrvatsko čitateljsko društvo predstavit će ovaj inovativni program i preuzeti nagradu u Madridu na 20. europskoj konferenciji o pismenosti, koja će se održati od 3. do 6. srpnja 2017. godine.