EHO, Nekategorizirano

Inovativna promocija čitanja u Europi

roda_crPredstavnice Hrvatskog čitateljskog društva, koje u partnerstvu s udrugom Roda provodi Čitateljski program za roditelje i djecu u kaznionicama, preuzele su 3. srpnja 2017. u Madridu Nagradu za inovativnu promociju čitanja u Europi za 2017. godinu. Nagradu je dodijelila najveća svjetska organizacija za promicanje pismenosti ILA – International Literacy Association.

Predstavnice Hrvatskog čitateljskog društva sudjeluju na 20. europskoj konferenciji o pismenosti, čija je ovogodišnja tema “Izazov za 21. stoljeće – Poticanje jednakosti suradnjom čitateljskih zajednica”. Konferenciju su organizirale Španjolska udruga za čitanje i pisanje (AELE) i Sveučilište Complutense iz Madrida (UCM). Nagradu su Snježani Berak i Kristini Čunović, predsjednici i potpredsjednici Hrvatskog čitateljskog društva, uručili Douglas Fisher, dopredsjednik ILA-e iz SAD-a, predsjednica EU odbora ILA-e Renate Valtin i predsjednica međunarodnog udruženja čitateljskih društava FELA, Ann-Sofie Selin.

Čitateljski program se od ove godine provodi u svim kaznenim tijelima u Hrvatskoj, a svrha mu je povezivanje djece i roditelja koji su u zatvorima kroz aktivnosti čitanja naglas budu na poseban način prisutni u djetetovu životu. Povjerenstvo za dodjelu nagrade u sastavu kojeg su ugledni stručnjaci Greg Brooks, Eldbjorg Tosdal Lyssand, Meeli Pandis, Ulla-Britt Persson, Pehr-Olof Roennholm, Peter Schneck, Ann-Sofie Selin, Gerry Shiel, a kojem je predsjedala Meeli Pandis, prepoznalo je važnost i svrhu ovog programa, kojemu je cilj bio ojačati roditeljske kompetencije i razvijati pozitivno roditeljstvo među zatvorenicima-roditeljima.