EHO, Nekategorizirano, Rad udruga

U kaznionici Požega projekt „Neprekinuta veza – povezujuće roditeljstvo iza rešetaka“

Foto: udruga Roda
Foto: udruga Roda

U Kaznionici i zatvoru u Požegi u ponedjeljak su na konferencija za novinare predstavljene aktivnosti iz projekta „Neprekinuta veza – povezujuće roditeljstvo iza rešetaka“ kojeg provodi udruga Roditelji u akciji – Roda, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa, a prenosi Hina.

Projekt su predstavili državni tajnik Ministarstva pravosuđa dr. Kristian Turkalj, upravitelj Kaznionice i zatvora u Požegi Antonio Čirko, izvršna direktorica Udruge Roditelji u akciji – Roda, Ivana Zanze, voditeljica projekta Branka Mrzić Jagatić te poznati hrvatski chef David Skoko koji će za osoblje i za zatvorenice Kaznionice i zatvora u Požegi do kraja ove godine održati dvije kuharske radionice.

Državni tajnik Turkalj istaknuo je važnost ovog projekta za djecu koja su rođena u zatvorskom sustavu, kako bi se u što većoj mjeri ostvarila integracija i odnos majke i djeteta, kao i budući povratak te djece s majkama u društvo.

Projekt „Neprekinuta veza – povezujuće roditeljstvo iza rešetaka“ financira Ministarstvo pravosuđa, a provodi se od siječnja do prosinca ove godine.

U sklopu projekta financira se uređenje kuhinje i dnevnog boravka odjela, na kojem borave trudnice i majke s djecom u dobi do tri godine. Prostor će se opremiti odgovarajućim namještajem, opremom i priborom, a predstavnici medija su danas i obišli opremljeni prostor.

Zatvorenice koje na odjelu rodilja borave sa svojom djecom, imat će mogućnost pripreme zdravih obroka za svoju djecu, što je u skladu s europskim zatvorskim pravilima.

Ciljevi projekta u Kaznionici i zatvoru u Požegi, su pružanje podrške trudnicama i majkama zatvorenicama u povezujućem roditeljstvu, jačanje njihovih roditeljskih kompetencija i osnaživanje u majčinskoj ulozi.

Tome će posebno pridonijeti i kazališno-glazbene radionice, grupe podrške, te kuharske radionice pod vodstvom iskusnog profesionalnog kuhara Skoke kroz koje će zatvorenice naučiti pripremati jednostavne i ekonomične zdrave obroke, navode iz Ministarstva pravosuđa.