EHO, Nekategorizirano

Silovanje u službi države

43584894_403Nedavno je objavljen dokument koji pokazuje razmjere seksualnog nasilja u sirijskim zatvorima. Očigledno se ono sustavno primjenjuje. Pravno sankcioniranje počinitelja je vrlo teško, ali nije nemoguće.

Autor Thomas Allinso, DW

Palice, pištolji za elektrošokove i oštri predmeti svih vrsta: Za mučenje zatvorenika u oko 30 zatvora Asadovog režima koristi se ogroman arsenal oružja i drugih opasnih alata.

„Znaš li šta se ovdje događa?” (“Do You Know What Happens Here?”) naziv je dokumenta koju je nedavno objavila nevladina organizacija sa sjedištem u Washingtonu, Sirijski Centar pravde i odgovornosti (Syria Justice and Accountability Centre SJAC). Na osnovu razgovora sa preživjelima, dokument daje uvid u metode mučenja koje se prakticiraju u vladinim zatvorima u Siriji. „Silovanje i druge vrste seksualnog nasilja u tim objektima su rutina”, stoji u sažetku dokumenta.

Autori dokumentacije su analizirali 91 intervjua i došli do zaključka „da 56 od njih sadrže reference na seksualno i rodno zasnovano nasilje – prvenstveno silovanje, druge vrste seksualnog nasilja, mučenje na genitalijama i nedostatak pristupa ginekološkoj njezi u pritvoru.” Intervjui su vođeni s dječacima, djevojčicama, te ženama i muškarcima koji su preživjeli takvo mučenje u 30 pritvornih jedinica u Siriji od 2012. do danas.

Skica zatvora Sadnaya sjeverno od Damaska. I tamo se zatvorenici muče.
Skica zatvora Sadnaya sjeverno od Damaska. I tamo se zatvorenici muče.

Varijante seksualnog i rodno zasnovanog nasilja

Dokumentacija navodi ponižavajuće tjelesne pretrage kao uobičajenu praksu, često u prisustvu brojnih službenika, koji su često suprotnog spola. te su pretrage praćene uvredama i uvredljivim dodirima, prijetnjom seksualnim nasiljem. Nerijetka su mučenja na području genitalija, a ljudi su smješteni u nehumanim uvjetima, kao što su masovno pretrpane ćelije.

Mostruoznoj mašti mučitelja kao da nema kraja, navodi se u izvještaju. Jedna svjedokinja je ispričala da je bila obješena za grudi. Drugi svjedoci su prijavili silovanje od strane nekoliko stražara – ponekad u prisustvu rođaka žrtve za koje se sumnja da su na strani političke opozicije. Prikazani slučajevi ukazuju na “koordiniran, široko rasprostranjen i sustavan obrazac nasilja”, kažu autori izvještaja.

Sumnja na sustavno nasilje

Zapanjujuće je koliko se svjedočenja poklopilo s onima koje je Vijeće za ljudska prava UN-a prikupilo u 454 intervjua o seksualnom i rodnom nasilju u državnim sirijskim zatvorima, kaže Hannah Grigg, jedan od autora izvještaja SJAC-a, u razgovoru za DW. Jedan od najstrašnijih nalaza je da se nasilje koristi vrlo svjesno i sustavno, dodaje Grigg: “Kada pročitate jednu od ovih priča po prvi put, to je užasno. Međutim, kada pročitate više svjedočenja, shvatite da se mnoge situacije redovno ponavljaju. Zatvorenici su prisiljeni i uvučeni u sustav nasilja.” Ukazivati na rodno zasnovano nasilje je važan zadatak, objašnjava Grigg. Njime se preživjeli negativno obilježavaju, godinama pate od posljedica i često ne mogu govoriti o svojim iskustvima. Takva kultura srama spriječava napore za rehabilitaciju i restorativnu pravdu.

U organizaciji SJAC se nadaju da bi dokumentirana svjedočenja mogla pomoći u identifikaciji i procesuiranju počinitelja. Međutim, do sada je to išlo vrlo teško, a glavni razlog je činjenica da Sirija nije član Međunarodnog krivičnog suda. Uz to u Vijeću sigurnosti UN-a su raniji pokušaji žalbe tom sudu blokirani. Zato su neke europske zemlje posljednjih godina pokušavale da procesuiraju osumnjičene počinioce na europskom tlu. Ali zasada je mala mogućnost da se visoki sirijski dužnosnici dovedu pred lice pravde.

U 2017. godini grupa sirijskih izbjeglica u Njemačkoj je podnijela tužbu u kojoj su naveli nekoliko imena visokih službenika Sirije. Godine 2018. je njemački državni tužilac objavio međunarodnu potjernicu za šefom obaveštajne službe sirijskog zrakoplovstva Jamilom Hasanom zbog zločina protiv čovječnosti.

Prvi pravni pomaci u Njemačkoj

Čak i bivši uposlenici sirijske tajne službe u Njemačkoj moraju računati sa krivičnim gonjenjem. Dva bivša uposlenika obavještajne službe Sirije su uhapšena u velčjači 2019. godine u saveznim njemačkim pokrajinama Berlin te Porajnje i Falačka (Rheinland-Pfalz). Ova dva Sirijca, stara 42. i 56. godina, savezno tužilaštvo optužuje za zločine protiv čovječnosti.

43584884_403

Jedan od optuženih, Anwar R. je osumnjičen da je bio umiješan u mučenje i fizičko zlostavljanje u razdoblju od travnja 2011. do početka rujna 2012. godine. Drugi, Eyad A. se sumnjiči da je od srpnja 2011. do sredine siječnja 2012. pomogao u ubijanju dvoje ljudi, kao i u mučenju i fizičkom zlostavljanju najmanje 2.000 ljudi.

Izveštaji o seksualnom nasilju iznova pristižu i od strane drugih političkih aktera u Siriji. Međutim, SJAC to ne može potvrditi zbog ograničenog opsega svojih istraživanja. Centar je u ranijim dokumentima izvještavao o silovanjima opozicijskih grupa – uključujući i samoproglašenu “Islamsku državu”. Posljednji izvještaj, zaključuje Hannah Grigg, opisuje “vrlo mali dio” stvarnog seksualnog nasilja u čitavoj ratnoj zoni.