Hrvatska, Nekategorizirano

Jakovčić: Marija Slišković koristi javno djelovanje za difamaciju Documente

Na fotografiji Eugen Jakovčić. foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ zk
Na fotografiji Eugen Jakovčić. foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ zk

Upraviteljica Zaklade za žrtve ratnog zločina silovanja – Sunčica Marija Slišković iznijela je u četvrtak niz neistina i klevetničkih tvrdnja o Documenti – Centru za suočavanje s prošlošću i javno djelovanje koristi za difamaciju Documente, ustvrdio je Eugen Jakovčić, medijski koordinator Documente.
Na konferenciji za novinare Marija Slišković, upraviteljica Zaklade za žrtve ratnog zločina silovanja – Sunčica, iznijela je niz neistina i klevetničkih tvrdnja o tome da Documenta u svom radu sa žrtvama rata broji krvna zrnca u svrhu političke manipulacije, stoji u priopćenju- reakciji Documente na spomenutu konferenciju za medije.

“Smatramo poraznim da je ravnateljicu zaklade koja se bavi žrtvama ratnog zločina počinjenog silovanjem zasmetala činjenica na koju je u svom priopćenju od 20. studenoga 2017. upozorila Documenta. https://www.documenta.hr/hr/ministarstvo-branitelja-ne-priznaje-žrtve-sekusalnog-nasilja.html“, stoji u priopćenju.

Istaknuto je kako se “Documenta ni jednom riječju nije osvrnula na etničku pripadnost dotične osobe, već isključivo na činjenice na koje još jednom u nastavku podsjećamo”.

Naime, kako je navedeno, Povjerenstvo za žrtve seksulanoga nasilja pri Ministarstvu hrvatskih branitelja nije odborilo status žrtve, ženi žrtvi ratnoga zločina počinjenog u vojnom zatvoru Kuline višestrukim silovanjem i seksualnim nasiljem u periodu između svibnja i srpnja 1993., pri tom ignorirajući odluke pravosudnih institucija Republike Hrvatske.

Documenta “smatra skandaloznim da jedno upravno tijelo izvršne vlasti zaobilazi nedvojbeno utvrđene činjenice koje u ovom konkretnom slučaju proizlaze iz pravomoćne optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, nepravomoćno osuđujuće presude Županijskog suda u Splitu i odluke Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Sve ove odluke potvrdile su počinjenje ratnog zločina silovanja i seksualnog nasilja nad ženom kojoj je odbijen status žrtve”.

“Imajući u vidu zavidan utjecaj gospođe Slišković i njezine Zaklade na relevantne političke institucije u Republici Hrvatskoj, pozivamo je da svoje javno djelovanje ne koristi za difamaciju Documente već da nam u ovom konkrentom slučaju pomogne kako bi žena žrtva ratnog zločina počinjenog silovanjem ostvarila status žrtve i temeljem toga pripadajuća prava”, poručio je medijski koordinator Documente Eugen Jakovčić.