Nekategorizirano, Svijet

Sve strane u Libiji krive su za zločine

Izvor: HINA

Sve strane u sukobu u Libiji krive su za ratne zločine, uključujući mučenje, silovanje i pogubljenje zatvorenika, izvijestio je u četvrtak UN.

  • Mnoštvo sudionika, državnih i nedržavnih, optuženo je za teška kršenja i zlostavljanja koja bi, u nekim slučajevima, mogla predstavljati ratne zločine, izjavio je visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Ra’ad Al Husein u priopćenju.

U izvješću istrage objavljenom u četvrtak o zlostavljanju počinjenom u Libiji između 2014. i 2015. ističe se dramatično pogoršanje stanja u zemlji tijekom tog razdoblja.

KAOS Libija je podijeljena između dviju suparničkih vlada, jedne sa sjedištem u Tobruku i druge u glavnom gradu Tripoliju, a razdire je nasilje među oružanim frakcijama. Islamska država koja kontrolira obalni grad Sirt koristi taj kaos za širenje svojeg utjecaja.

U izvješću UN-a opisuje se kako se većina oružanih skupina okrenula ilegalnim ubojstvima uključujući egzekucije osoba u zatočeništvu, zatvorenika, otetih osoba ili onih koje iznose različito mišljenje.

MUČENJA Izvješće spominje “udarce zadane plastičnim cijevima ili električnim kablovima, dugo držanje pojedinaca u bolnom visećem položaju, izolacije u ćelijama, elektrošokove, uskraćivanje vode i hrane, seksualne prijetnje i ucjene”.

Više tisuća osoba zatočeno je bez sudskog postupka, a spolno nasilje je uobičajena praksa, tvrde istražitelji.