Nekategorizirano

Podrška Akademskoj solidarnosti i Branki Galić

Branka Galić je otvoreno stala u obranu vrijednosti sekularne države
Branka Galić je otvoreno stala u obranu vrijednosti sekularne države

Priopćenje Centra za ženske studije prenosimo u cijelosti.

Centar za ženske studije izražava bezrezervnu podršku inicijativi Akademska solidarnost u borbi protiv klerikalizacije visokoškolskog obrazovanja i znanosti.

Zabrinute smo i zbog radne diskriminacije prema našoj suradnici, prof. dr. sc. Branki Galić, suspendiranoj prodekanici za znanost i međunarodnu suradnju Filozofskog fakulteta u Zagrebu koja je otvoreno stala u obranu vrijednosti sekularne države upisanih u Ustav Republike Hrvatske.

Način na koji uprava Filozofskog fakulteta zlorabi demokratske procedure izaziva bojazan da će se i u budućnosti na taj način obračunavati s političkim neistomišljenicima unutar sveučilišnog prostora.

Smatramo da je uplitanje bilo koje vjerske zajednice u rad obrazovnih instutucija, što se ugovorima o suradnji Katoličkog bogoslovnog fakulteta s Filozofskim fakultetom želi institucionalizirati, štetno za sve generacije sadašnjih i budućih studenata/ica i pogubno za razvoj kritičkog i kreativnog mišljenja kao istinskog temelja svakog napretka hrvatskog društva.