Nekategorizirano, Stajališta

500 sudionika plenuma protiv klerikalizacije obrazovanja

Dvorana VII bila je prepuna
Dvorana VII bila je prepuna

“Ne” klerikalizaciji obrazovanja reklo je sinoć, 6. travnja više od 500 ljudi koji su bili u dvorani VII na plenumu Filozofskog fakulteta u Zagrebu glasajući protiv prijedloga ugovora o suradnji s Katoličko-bogoslovnim fakultetom.

Borba protiv suradnje koju je još prije dvije godine pokrenuo tadašnji dekan, danas rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, a protiv koje su se pobunili studenti Filozofskog smatrajući da najavljuje klerikalizaciju obrazovanja te da ide izravno na njihovu štetu, tek je, čini se, počela.

Suradnji su se ranije suprotstavili članovi inicijative Akademska solidarnost i dio profesora FFZG-a, ali je prijedlog ugovora prošao na odsjecima tog fakulteta te je nedavno većina podržala ugovor o zajedničkim dvopredmetnim studijima i znanstveno-istraživačkoj suradnji.

Plenum, koji je organizirao Studentski zbor Filozofskog fakulteta, trajao je sve do ponoći, a za određene dijelove točaka dnevnog reda nije bilo dovoljno vremena, pa su organizatori najavili nove plenume.

Raspravljalo se i o smjeni prodekanice za znanost i međunarodnu suradnju dr. sc. Branke Galić, koja se suprotstavila suradnji s KBF-om. Iako je došla na plenum, kazala je kako ne smije davati izjave. Svi u “sedmici” podržali je u njezinoj danjoj borbi.

  • Problematična je izjava dekana da nitko neće tražiti potvrdu o krštenju i preporuku župnika. Sam čin traženja potvrde o vjeroispovijesti je diskriminatoran. Imamo legitimitet da se pobunimo iako nam je rečeno da se možemo pobuniti samo ako su nam u pitanje dovedeni materijalni interesi, a ne ideološki. To dvoje se ne može razdvojiti i to pokazuje slučaj ovog ugovora kojim se narušava konkurentnost – rekao je uvodničar i time otvorio dvosatnu raspravu.

“Dokle god KBF provodi diskriminaciju, treba se spriječiti suradnja s njim”, čulo se potom.

Upravo su slabije mogućnosti na tržištu rada posljedice koje bi potpisivanjem ovog ugovora trpjeli studenti Filozofskog.

Kada bi se suradnja realizirala, vjeroučitelji bi, na primjer, mogli predavati i povijest ili hrvatski jezik, pa bi tako osnovnim i srednjim školama KBF-ovci bili – isplativiji. Uz to, vjeroučitelji se ne zapošljavaju preko natječaja nego ih imenuje biskupija, što dovodi do diskriminacije studenata Filozofskog.

  • Zašto se raspravlja o tome što će oni nama uzeti? Zašto nije pitanje što mi njima možemo dati? Imamo situaciju da dio studenata koji ne upišu Filozofski upišu KBF. Što se dobiva ovim sukobom prividne ljevice i desnice, Crkve i nas? Zašto ne bismo zajedno gradili sustav – mi možemo njima nešto dati, ali i oni nama? Čemu dijeljenja na KBF-ovce i FF-ovce? ‘Ajmo se upoznati i biti suvisli – rekao je jedan od studenata Filozofskog fakulteta, koji je u svojem “pomirljivom” razmišljanju ipak ostao usamljen.

Studentima je najviše zasmetala činjenica da su pregovori o suradnji od početka obavijeni velom tajnovitosti. Odluka je donesena, a da se nikog nije pitalo, pa je tako izrečena i ocjena da je ugovor nasilan čin.

“Kriju se podaci, netransparentno je, tjera se da se glasa u paketu s odlukama o ostalim suradnjama, a predstavnici Uprave dolaze na sastanke odsjeka“, rekao je netko.

Budući da se o suradnji s drugim fakultetima odlučuje po principu svi ili nijedan, odnosno ne razmatra se svaki fakultet posebno, Plenum se složio i da se legitimiraju studentski delegati koji bi na Fakultetskom vijeću tražili razdvajanje točke o suradnji s fakultetima pa da se o svakoj odlučuje pojedinačno.

Osim toga, odlučeno je da na pročelje zgrade Fakulteta treba postaviti transparente “FFZG protiv klerikalizacije obrazovanja” i “FFZG protiv homofobije”.

Iako je bilo govora o blokadi fakulteta, o tome se nije raspravljalo.

Jedina blokada koja trenutno vlada na Filozofskom jest ona koja dolazi od Uprave, koja ignorira stavove studenata i koja je odbila na internetskim stranicama Fakulteta objaviti najavu plenuma. Stoga ne iznenađuje da je jedan od zaposlenika FFZG-a intervenirao tijekom rasprave. Iako je odlučeno da mediji ne snimaju plenum, novinaru s TV Studenta dopušteno je snimanje rasprave radi dokumentarca. Iako su studenti tako odlučili, zaposlenik Fakulteta naredio je da se kamera isključi, što se na kraju ipak nije dogodilo.

Sljedeći plenum na kojem će se također diskutirati o ovoj problematici previđen je za srijedu, 14.travnja, a već sutra radna skupina za medije održati će prvi sastanak.

Podršku studentima dali su i Centar za mirovne studije, Radnička fronta, Centar za ženske studije i Klub studenata Fakulteta političkih znanosti, a potpora je stigla i od Studentskog fronta iz Srbije, Studentske Iskre iz Slovenije i Omladinske organizacije Mugra iz Makedonije, koji su svoje zajedničko priopćenje o ovom slučaju zaključili porukom: “Jedan svijet – jedna borba. Jedinstveno do pobjede!”