EHO, Nekategorizirano

Podrška inicijativi „Puk'o nam je film“

film_cr– Duže od dvadeset godina promičemo i razvijamo europski dokumentaristički sektor i željeli bismo naglasiti da je funkcionalan filmski sektor sa sustavom financiranja koji omogućuje kulturnu raznolikost i neovisnost o politici jedan od temelja naših demokratskih europskih društava. Snažno preporučujemo da se razmotre primjedbe koje su iznijeli hrvatski filmski autori i poduzmu nužni koraci kako bi se HAVC-u omogućilo da radi u uvjetima koji osiguravaju napredak i neovisnost audiovizualnog krajolika u Hrvatskoj, ističu iz EDC-a.
Inicijativa Puk’o nam je film pokrenuta je radi zaštite neovisnosti hrvatske kinematografije od utjecaja politike, a dosad ju je podržalo 800 potpisnika ih Hrvatske i iz svijeta, prenosi Hina.
Uz niz filmaša iz Hrvatske potporu inicijativi dali su mađarski redatelj Bela Tarr, finski redatelji Arto Halonen i Juho Kuosmanen, Europska filmska akademija, Europsko udruženje filmskih redatelja te bivša zastupnica u Europarlamentu Doris Pack, ističu iz inicijative.