Aktivizam, Nekategorizirano

Pokrenut “Zdravstveni semafor” – online servis za ocjenu zdravstvenih usluga

Pokrenut je online servis “Zdravstveni semafor” za prikupljanje iskustava pacijenata i zdravstvenih radnika kako bi se vidjelo što ih najviše muči te ocijenilo zdravstvene usluge, priopćile su u petak udruge i akademske institucije okupljene u mrežu Zdravstveni opservatorij.

“Što u našem zdravstvu najviše muči građane, a što liječnike i medicinske sestre trebalo bi nam uskoro biti puno jasnije jer je pokrenut online servis Zdravstveni semafor za ocjenjivanje zdravstvenih usluga”, priopćio je Zdravstveni opservatorij.

Upitnik o iskustvima s hrvatskim zdravstvenim sustavom može se anonimno ispuniti na poveznici zdravstvenisemafor-krijesnica.hr. Prvi rezultati upitnika bit će objavljeni do kraja listopada.

Zdravstveni semafor ima za cilj prepoznavanje potreba građana i specifičnih problema s kojima se susreću, a posebno ugroženih društvenih skupina, koji imaju najviše problema s pristupom zdravstvenim uslugama.

“Drago nam što smo uspjeli pokrenuti servis za građane i zdravstvene radnike, kako bismo i na ovaj način dali naš doprinos unaprjeđenju dijaloga i bolje čuli jedni druge što je to što nas muči u sustavima zdravstvene i socijalne zaštite”, izjavila je Mirela Stanić-Popović, izvršna direktorica udruge Krijesnica, predsjedavajuće članice Mreže.

Istaknula je kako se prikupljanjem iskustava pacijenata i zdravstvenih radnika, Zdravstvenim semaforom usmjerava pažnja javnosti i donositelja odluka na probleme zdravstvenog sustava koji muče veliki broj građana. Stoga članice Zdravstvenog opservatorija pozivaju građane i zdravstvene radnike da u što većem broju ispune upitnik.

Ivan Blažević, direktor zaklade Solidarna, kaže kako se prečesto u Hrvatskoj događa da se problemi u zdravstvu rješavaju vatrogasno tek nakon tragičnih slučajeva ili nakon što se građani dignu na noge. “Sada građani imaju priliku u nekoliko koraka prijaviti nepravilnosti, zadovoljstva i nezadovoljstva koja će objedinjeno slati nadležnim tijelima kako bi mogli raditi na kritičnim problemima sa sustavnim rješenjima.”

“Imena ljudi koji prijave nepravilnost bit će potpuno zaštićena te nema potrebe za strahom, a to se naročito odnosi na ljude koji rade unutar zdravstvenog sustava koji ga i najbolje poznaju”, istaknuo je Blažević.

Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, ističe kako pacijenti već dugo trebaju ovakav servis jer je prikupljanje kvalitetnih informacija ključno da konačno ukažemo na neuralgične točke našeg zdravstvenog sustava.

“Zdravstveni semafor” pokrenut u sklopu projekta Zdravstveni opservatorij, a sam projekt, kako je priopćeno, već je iznjedrio šest javnopolitičkih smjernica za poboljšanje najvažnijih zdravstvenih politika: zdravstvenu pismenost, politiku lijekova, dostupnost skrbi, neformalnu skrb, integraciju skrbi te pedijatrijsku palijativu. (Hina)

Zdravstveni opservatorij sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.