EHO, Nekategorizirano

Krijesnica predstavila šest preporuka za razvoj javnih politika u zdravstvu

Šest javnopolitičkih smjernica za poboljšanje zdravstvene skrbi i zdravlja predstavljeno je u utorak ključnom dioniku za njihovu provedbu – Ministarstvu zdravstva, navodi Krijesnica – udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima, nositelj trogodišnjeg projekta Zdravstveni opservatorij u okviru kojeg su nastale smjernice.

Zdravstveni opservatorij i smjernice predstavili su Mirela Stanić-Popović, predsjednica udruge Krijesnica, istaknuvši važnost uspostavljanja trajne suradnje stručne zajednice okupljene u ovome projektu, donositelja odluka i drugih ključnih dionika – navodi se u priopćenju.

-Drago nam je da su naše smjernice i ideje za poboljšanje zdravstvene skrbi i zdravlja građana naišle na razumijevanje nadležnih osoba: Dunje Skoko – Poljak, načelnice Sektora za javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravstva, Danice Kramarić – ravnateljice Uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu, zdravstveni turizam, lijekove i medicinske proizvode, javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravstva te Draženke Zadro, također iz Ministarstva.

Kao što je i istaknuto na sastanku, smjernice su u mnogim aspektima komplementarne s radom i planovima Ministarstva, no potrebno ih je dodatno razmotriti te dogovoriti modalitete za njihovu provedbu. Posebno se to odnosi na složene politike poput integracije zdravstvene skrbi, gdje je nužno razviti kontinuiranu suradnju s Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. I druge smjernice podrazumijevaju suradnju i sinergiju više ministarstava, poput Ministarstva financija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao i suradnju s nizom drugih dionika, od Hzzo, HZJZ – Hrvatski zavod za javno zdravstvo, bolnica, klinika i domova zdravlja, preko gradova i županija do udruga civilnoga društva – ističe Krijesnica.
U procesu koji je trajao više od dvije godine razvili smo model participativnog i transparenstnog donošenja odluka o javnim politikama koji se temelji na suradnji udruga, akademske zajednice te predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti. Iako je proces zahtjevan smatramo da će on postaviti novi standard za suradnju svih sektora u društvu – zaključuje se u priopćenju.
—-
Na temelju istraživanja i utvrđenih potreba u društvu, Zdravstveni opservatorij je izradio 6 preporuka za razvoj javnih politika u zdravstvu.
Svrha preporuka je uključivanje što šireg kruga dionika u procese oblikovanja politika zasnovanih na participativnom procesu, s ciljem utjecaja na pozitivne promjene ključne za donošenje, provedbu i/ili nadzor provedbe javnih politika.

Preporuke preuzmite ovdje: https://zdravstveniopservatorij-krijesnica.hr/preporuke/

Projekt Zdravstveni opservatorij sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.