EHO, Nekategorizirano

Zagrebačke fontane osvjetljene u znak podrške djeci koja se bore s malignim bolestima

Unatoč pljusku, Krijesnica je jučer uz podršku grada Zagreba organizirala tradicionalno osvjetljavanje zagrebačkih fontana zlatnom vrpcom, simbolom dragocjenosti života djeteta koje se bori protiv maligne bolesti.
Svim okupljenima se u pozdravnom govoru obratila izvršna direktorica Krijesnice, Mirela Stanić- Popović koja je istaknula zahvalnost što uz podršku brojnih suradnika, volontera, institucija i građana, Krijesnica već 22 godine pruža pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima. Što više, uvijek pokušavamo biti inovativni i drugačiji, predvodnici promjena te svoje aktivnosti prilagoditi individualiziranim potrebama svake obitelji. Empatija, razumijevanje, predanost i suradnja doprinose uvijek iznova ostvarenju naše misije. Obilježavanje mjeseca rujna je prilika da glasno progovorimo o problemima s kojima se djece i mladi te njihove obitelji, tijekom i nakon liječenja nose, te na koji način i baš svatko od nas može pomoći.

Okupljenima se obratio i Mario Beko, voditelj Odjela za praćenje provedbe programa EU Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te je sve nazočne informirao o velikom projektu “Zdravstveni opservatorij” koji u trogodišnjem razdoblju (2020.-2023.) provodi udruga Krijesnica, a Nacionalna zaklada prati provedbu toga projekta. Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 3.594.578,89 kuna, a udruga ga provodi s 18 partnera koji čine jednu tematsku mrežu.
Projektom će se uspostaviti platforma za međusektorsku suradnju u području zdravstva koja će kontinuirano prikupljati informacije o potrebama i iskustvima korisnika zdravstvenog sustava, pratit će se učinkovitost zdravstvenih politika, poticat će se volonterstvo, provoditi kampanje javnog zagovaranja te brojne druge aktivnosti umrežene akademske zajednice i mreže organizacija civilnoga društva sve u službi pomoći djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima.

Okupljenima su se obratili i drugi gosti: dr. Renata Sabljar Dračevac (predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku), Prim. Vera Katalinić Janković, dr. med. (posebna savjetnica ministra zdravstva), Željka Josić, dr.med. (državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade), prof.dr.sc. Aleksandar Džakula, dr.med.spec. javnog zdravstva (Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“), dr.sc. Mirela Šentija Knežević (zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba), Mirjana Kralj (glavna sestra dječje hematoonkologije KBC Zagreb), Ivica Belina (predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu), Mihael Severinac (voditelj Mladih Krijesnice, grupe mladih osoba s iskustvom liječenja od maligne bolesti u djetinjstvu).

Svi su složni kako je važno podizanje svijesti o malignim bolestima dječje dobi te pružanje potpore i ohrabrenje obiteljima u ovoj bitci baš kao što kaže i geslo ovogodišnje kampanje “Kada borba traje, podrška je ta koja nadi svjetlo daje.” (Izvor: Krijesnica/CD)