EHO, Nekategorizirano

Udruga Krijesnica: Borba ne završava izlaskom iz bolnice

Foto: Krijesnica

Krijesnica – udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima i ove je godine obilježila Međunarodni dan djeteta oboljelog od malignih bolesti, a poruka koja je ovaj put upućena javnosti je da “borba ne završava izlaskom iz bolnice”.

Tjedan u kojem je obilježen Međunarodni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti, 15. veljače, bio je ispunjen brojnim sadržajima: diskusijama, panelima i radionicama. Liječnik Natko Beck priredio je niz razgovora s članovima “Mladi Krijesnice”: Emom, Majom i Mihaelom koji su govorili o svojim iskustvima maligne bolesti, o tome kako su im Krijesnice pomogle tijekom bolesti te kako oni sada pomažu drugima. Ti se video-klipovi mogu vidjeti na Facebook stranicama udruge iz koje su obećali da će ih zasigurno biti još budući da su vrlo lijepo prihvaćeni.

Mladi Krijesnice tek su jedna od aktivnosti udruge koja, također, pruža i organizira besplatni smještaj obiteljima oboljele djece koja dolaze u Zagreb na liječenje, daje pravnu i drugu stručnu pomoć pri u ostvarivanju socijalnih i zdravstvenih prava te besplatne stručne prijevode medicinske dokumentacije.

Tu su i grupe podrške i individualna savjetovanja za roditelje suočene s malignom bolešću djeteta i roditelje čija su djeca preminula, kao i pomoć i podrška članovim obitelji djeteta u terminalnoj fazi.

Mladi Mentori su educirani volonteri koji provode svoje slobodno vrijeme s djecom tijekom liječenja od malignih bolesti u bolnicama, zatim već spomenuti Mladi Krijesnice kojima se mogu pridružiti mladi koji su završili liječenje kroz redovite susrete, edukacije, sportske aktivnosti, izlete, kampove i sl.

Malo svjetlo nade educira i senzibilizira matične sredine djece oboljele od malignih bolesti, a tu je i edukacija roditelja, djece, nastavnika i zainteresirane javnosti u područjima vezanim uz maligne bolesti kroz tiskane i video materijale, kao i javne akcije i drugo.

Centralni događaj ovogodišnjeg Međunarodnog dana djeteta oboljelog od maligne bolesti bila je hibridna panel diskusija na kojoj je bilo riječi o značaju podrške djeci i mladima s iskustvom borbe protiv maligne bolesti tijekom liječenja u bolnici, a još više nakon toga.

“Zahvaljujemo svima koji su ove dane bili s nama i pomogli da svoj plan realiziramo kao i svima vama koji ste na trenutak zastali i pomislili na koji način možete biti podrška djeci koja se bore. Nije teško, već male geste pažnje i razumijevanja donose puno našim malim junacima i njihovim obiteljima te svima nama”, poručila je izvršna direktorica Udruge Krijesnica Mirela Stanić-Popović, u ime članova i korisnika.

U sklopu velikog broja raznih aktivnosti iz Krijesnica su izdvojili i volontersku aktivnost u Osnovnoj školi Jabukovac gdje su učenici drugog i šestog razreda pripremili poruke podrške te veliki panoi s iskrenim i toplim riječima koje su učenici te škole uputili svojim vršnjacima.

“Udruga Krijesnica će i dalje kroz slične aktivnosti podizati svijest o malignim bolestima u dječjoj dobi te nastaviti senzibilizirati javnost i snažiti empatiju”, poručili su iz Krijesnice. (Hina)