Aktualno, Nekategorizirano

Nacionalni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti: Najčešća dijagnoza je leukemija

U Hrvatskoj se 15. veljače obilježava Međunarodni i Nacionalni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti, a prema podacima Registra za rak u 2019. od raka je oboljelo 149-ero djece u dobi do 19 godina, najčešće bolesti su leukemije, limfomi te maligni tumori mozga i leđne moždine.

Podaci iz Registra pokazuju da je od malignih bolesti 2019. oboljelo 92-oje djece do 14 godina (55 dječaka i 37 djevojčica) dok je u ukupnoj brojci od 149 oboljelih bio je 81 dječak i 68 djevojčica, podaci su Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Najviše djece oboljelo je od leukemije (34 posto) a slijede limfomi (19 posto) te maligni tumori mozga i leđne moždine (9 posto).

Nacionalni dan djece oboljele od malignih bolesti obilježava se od 2006. temeljem odluke Hrvatskog sabora, a cilj je podići svijest o zloćudnim bolestima kod djece te pružiti podršku njima i njihovim obiteljima.

Prema posljednjim podacima, u 2020. je od malignih bolesti umrlo 10-ero djece (7 dječaka i 3 djevojčice) u dobi od 0-14 godina, odnosno njih 18-ero (13 dječaka i 5 djevojčica) u dobi do 19 godina.

U proteklih 10 godina prosječno je godišnje u Hrvatskoj od raka obolijevalo 103-oje djece do 14 godina a umiralo njih 19. Kad se uzme u obzir dob do 19 godina godišnje je obolijevalo 158-ero a od posljedica bolesti umiralo 29-ero djece.

Među novodijagnosticiranima u 2019. najviše oboljelih bilo je u dobi od 15-19 godina (57) te onih do 4. godine života (43).

Stručnjaci ističu kako je kod liječenja malignih bolesti teško govoriti o izlječenju već se uobičajeno govori o petogodišnjem preživljenju kao mjeri izlječenja.

Podaci iz velikog svjetskog opservacijskog istraživanja CONCORD-3, objavljenog u časopisu Lancet, pokazuju da je petogodišnje preživljenje djece s malignim bolestima u Hrvatskoj iznad europskog prosjeka. Za limfome u dječjoj dobi iznosi 95 posto, akutne limfatične leukemije 85 posto, a za tumore mozga 73 posto.

Maligne bolesti u dječjoj dobi donose promjene u svakodnevnom životu obitelji i predstavljaju značajan stresor za samo dijete i njegovu obitelj pa je roditeljima neophodno osigurati pomoć odnosno omogućiti ravnomjernu dostupnost skrbi i suvremenim postupcima liječenja te psihološku potporu, a podrška je potrebna i nakon završetka terapije. (Hina)