EHO, Nekategorizirano

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova: Pravna država mora poštovati sudske odluke

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba u četvrtak je izrazilo zabrinutost zbog odluke zagrebačkog Centra za socijalnu skrb, koji je unatoč presudi Upravnog suda odbio odobriti udomljavanje djeteta istospolnom paru, istaknuvši da pravna država mora poštovati sudske odluke, prenosi Hina.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova ističe da ne smijemo, prema međunarodnim ugovorima koje smo sklopili i našim zakonima, diskriminirati osobe na osnovi spola, roda ili spolne orijentacije te da kao pravna država moramo poštovati sudske odluke.

‘Nakon jasne odluke Upravnog suda da se Zakonom o udomiteljstvu nije za udomitelja propisala određena spolna orijentacija, zabrinjava nas odluka Centra za socijalnu skrb Zagreb prema kojoj životni partneri koji žele postati udomitelji nemaju pravo na to i ponovno im je odbačen zahtjev koji su podnijeli’, navodi Povjerenstvo u priopćenju.

Odluka je, ističu, dodatno diskriminatorna s obzirom na to da bi se samcu koji ima istu spolnu orijentaciju kao i životni partneri dopustilo udomiteljstvo ako on ispunjava zakonske uvjete, dok se za par koji je ostvario životno partnerstvo nisu ni ispitivali zakonski uvjeti zbog stava da životni partneri ne mogu biti udomiteljska obitelj.

‘Prema presudi Upravnog suda oni u potpunosti imaju pravo postati potencijalni udomitelji, a sva upravna i javnopravna tijela trebaju se takve odluke pridržavati’, poručuje Povjerenstvo.

Centar za socijalnu skrb Zagreb ponovo je sredinom siječnja odbacio zahtjev za obavljanje udomiteljstva koji su podnijeli životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić. Time je zanemario stav Upravnog suda iznesen u obvezujućoj presudi iz prosinca 2019., u kojoj se ističe da Šegota i Kožić imaju potpuno pravo u svojoj namjeri i da ne bi smjeli biti diskriminirani u tom postupku.

U rješenju koje je centar donio ističe se da ‘ovo tijelo ne može donijeti rješenje koje se ne temelji na primjeni zakonskih odredbi, već se temelji na mišljenju suda’.