Hrvatska, Nekategorizirano

Istospolni par tuži Ministarstvo jer mu ne daju da udomi djecu

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U srednjim su tridesetima, visokoobrazovani, s dobrim primanjima i poslovima u Zagrebu, imaju podršku obitelji i poslodavaca. Već dulje od tri godine žele djecu i s obzirom na to da zajedničku ne mogu imati, a vidjeli su druge kojima posvojenje nije uspjelo, udomljavanje su ocijenili najboljom opcijom.

Autor: Romana Kovačević Barišić, Večernji list

Što više udomitelja

– Imali smo ideju da udomimo dvoje ili troje djece. Prošloga ljeta predali smo zahtjev u nadležni centar za socijalnu skrb. Prošli smo sva psihosocijalna testiranja i procjene kao i svi ostali parovi, ni u jednom trenutku nitko nije problematizirao naš status životnih partnera ni seksualnu orijentaciju. Štoviše, mislim da su bili sretni što se javlja visokoobrazovani par iz urbane sredine i u mlađoj životnoj dobi. Zato smo se i nadali da neće biti nikakvih problema.

Međutim, u studenome smo dobili rješenje centra da se naša molba odbija zato što smo dva muškarca u životnom partnerstvu – govori nam jedan od partnera (podaci poznati redakciji). Ovakav grubi odgovor, kaže, pokazuje da pravnici očito nisu prepoznali životno partnerstvo kao obiteljsku zajednicu iako oni to po zakonu jesu.

Na ovu su se odluku žalili Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, ali nikakav odgovor nisu dobili. Dvojica partnera stoga su podigla tužbu na Upravnom sudu zbog diskriminacije i šutnje administracije, potvrdila nam je i njihova odvjetnica Sanja Bezbradica.

– Isključivi i jedini fokus svakog postupka udomiteljstva treba biti interes i dobrobit korisnika udomiteljstva, dakle u ovom slučaju djeteta. Nikako fokus ne može biti spolna orijentacija potencijalnih udomitelja jer onda fokus može biti bilo koja diskriminatorna odredba, poput invaliditeta, socijalnog statusa itd. – objašnjava S. Bezbradica.

Podsjeća i kako je Ministarstvo izradilo plan razvoja udomiteljstva za djecu s ciljem da se za što više djece bez adekvatne roditeljske skrbi osigura život u obiteljskom okružju, a taj plan ima za cilj potaknuti što više ljudi da se bave udomljavanjem.

– Dakle, odbacivši zahtjev ovih tužitelja, centar je ne samo povrijedio prava nekog djeteta da bude u obitelji nego je postupio protivno politici Ministarstva koja zagovara povećanje broja udomiteljskih obitelji – ustvrdila je odvjetnica.

Primili požurnicu

U Ministarstvu su nam jučer rekli da su požurnicu za rješavanje ovog predmeta primili 12. lipnja te će ga “uzeti prioritetno u rad i ocijeniti zakonitost rješenja Centra za socijalnu skrb Zagreb na temelju važećeg Zakona o udomiteljstvu”. Od Daniela Martinovića iz Duginih obitelji doznajemo da su ukupno tri para vezana životnim partnerstvom odbijena pri pokušaju da postanu udomitelji, neki već pri samoj prijavi.