Hrvatska, Nekategorizirano

Divjak i Pirnat Dragičević osudile paljenje slikovnice udruge Dugine obitelji

foto FaH/ Miljenko KLEPAC

– Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u ponedjeljak su oštro osudile slučaj paljenja slikovnice udruge Dugine obitelji koja govori o djeci iz istospolnih obitelji, kao ovogodišnjeg krnje na dječjem karnevalu u Kaštelima.

“Neprihvatljiva je poruka da se knjige spaljuju i nekoga diskriminira u bilo kojem smislu. Možemo se slagati ili ne slagati oko nečega u javnom prostoru, ali poruke koje šaljemo djeci moraju biti takve da gradimo tolerantno i otvoreno društvo”, izjavila je ministrica Divjak novinarima nakon predstavljanju inicijative s ciljem poticanja prijava na Obzor 2020 projekte.

Smatra kako prije svega moramo znati kakvu poruku šaljemo djeci takvim postupcima.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević poručila je da je ovo “još jedan u nizu slučajeva u kojima odrasli djeci pružaju vrlo loš primjer, i kad je riječ o odnosu prema različitostima i kad je riječ o odnosu prema knjigama”.

Umjesto da ih uče prihvaćanju i poštovanju različitosti i toleranciji, oni im krajnje neodgovorno pružaju poticaj za nesnošljivost i nasilje, ne razmišljajući o tome kako će se to odraziti na njihov budući razvoj i ponašanje”, poručila je pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević.

Dodaje i kako je to još jedna potvrda da nam u školi trebaju i građanski i zdravstveni odgoj, ne samo kao izborni već obvezni sadržaji.

To je, ističe Pirnat Dragičević, također i podsjetnik da organizatori javnih događanja i manifestacija za djecu moraju u prvi plan staviti interese djece i nuditi djeci kvalitetne sadržaje, a ne vlastite predrasude, poručuje Pirnat Dragičević.

Društvenim mrežama kruži video na kojem pred djecom gori fašnik odnosno slikovnica u duginim bojama s dva srca u kojima piše “mama” plus “mama”, a na drugoj strani piše “tata” plus “tata”, dok je cijeli događaj praćen pljeskom odobravanja.

Nikša Radić, predsjednik karnevalske udruge Poklade koja je organizator karnevala, spaljivanje pred djecom slikovnice koja govori o različitosti prokomentirao je za Dalmatinski portal riječima: “Kad mater materi napravi dite ili tata tati, mi ćemo financirati sve dičje karnevale u svitu i bit ćemo kumovi dici na krštenju”.