Nekategorizirano

Predavanje Ive Nerine Sibile: Inkluzivne plesne prakse

Foto: Arteist.hr
Foto: Arteist.hr

U subotu 11. svibnja 2019. s početkom u 14 sati (dvorana u Argonautskoj ulici 28, Pula) u sklopu radionice suvremenog plesa projekta FreeZURA predavanje pod nazivom „Inkluzivne plesne prakse“ održat će Iva Nerina Sibila.

Predavanje je otvoreno za sve građane, a nakon predavanja slijedi otvorena radionica na istu temu.

Što sve plesom možemo ponuditi jedni drugima? Kako definiramo zajednicu? Koliko smo spremni izložiti se? Koliko smo spremni preuzeti vlastiti otklon od očekivanog – plesa, tijela, mišljenja, težnji…? Koja je izvedbenost tog preuzimanja? Kakvu ekologiju zajedništva želimo stvoriti kroz plesne praksu? Koliko je polje koreografije, izvedbe i edukacije zaista široko i inkluzivno i koliku raznolikost plesnog tijela može podržati? Izdržati?

Ova sesija sastoji se od prezentacije raznih inkluzivnih plesnih i izvedbenih praksi na koje u svom višegodišnjem radu unutar polja suvremenog plesa umjetnica nailazi na hrvatskoj i međunarodnoj sceni. Namjera je otvoriti polaznicima ovaj široki i rastući spektar uzbudljivih edukacijskih i umjetničkih projekata koje u posljednjih 20-ak godina vrše snažan pritisak na redefiniranje same srži plesne izvedbe. Sesija sadrži predavanje, video-materijale i plesnu radionicu.

Iva Nerina Sibila plesna je umjetnica, edukatorica i publicistkinja. Školovala se na Northern School of Contemporary Dance u Leedsu. Od 1995. djeluje kontinuirano na hrvatskoj plesnoj sceni. U brojnim projektima radi na dostupnosti i vidljivosti plesnih sadržaja, istraživanju emancipacijskih potencijala plesne edukacije te pozicioniranju plesa u širem društvenom kontekstu.

Osnivačica je, umjetnička voditeljica i edukatorica Inkluzivnog kolektiva za istraživanje pokreta – IMRC. Kao su-autorica i izvođačica djeluje u nagrađivanim umjetničkim organizacijama Kik Melone (2016: Ms. Fox invited Ms. Cat for tea… 2017: Horror Vacui, 2018: Saddest Piece. Ever.) TRAFIK ( 2015: Weltschmerz, Travelogue) i Četveroruka.

Suvremeni ples i plesnu improvizaciju trenutačno podučava u Plesnom centru Tala i vanjska je suradnica Plesnog odsjeka Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Pisanjem o plesu počinje se baviti u uredništvu časopisa za Ženske studije Treća. Potom je glavna urednica časopisa za plesnu umjetnost Kretanja (od 2002. do 2015.) i biblioteke Kretanja. Kolumnistica je i članica uredništva internetske stranice Plesnascena.hr, a tekstovi su joj objavljivani u brojnim publikacijama u Hrvatskoj i inozemstvu ( Frakcija, Kretanja, Kazalište, Cantus, Vijenac, Zarez, Čitanka…) te je suradnicom vodećeg evropskog časopisa za ples, performans i balet – Tanz. Vodi projekt Kritički parkour, seriju je susreta plesnih kritičara, eksperata umjetnika i publike. Cilj projekta je raditi na razvoju publike, komunikaciji umjetnika i publike, artikulaciji koreografskih i izvođačkih praksi i artikulaciji procesa gledanja.

Članica je time projekta Autonomija plesu 007 – 017 Udruge plesnih umjetnika Hrvatske koji je podržan od Zaklade Kultura nove – Organizacijsko i umjetničko pamćenje.

Suosnivačica inicijative Antisezona 19, novog samo-organiziranog i samo-kuriranog formata prezentiranja i produkcije plesnih sadržaja u suradnji sa Sonjom Pregrad, Zrinkom Šimičić Mihanović, Anom Kreitmeyer, Silviom Marchig.

Radionicu suvremenog plesa FreeZURA vodi Ivana Vojnić Vratarić. Više na službenoj web stranici:http://freezura.eu

Projekt FreeZURA – Slobodna zajednica umjetnika u razvoju provodi Savez udruga Rojca u suradnji s udrugama Kontakt, Gradska radionica i Zvona i Nari. Riječ je o besplatnim kreativnim radionicama za mlade od 15 do 25 godina u sklopu kojih se održavaju otvorena predavanja za sve zainteresirane.

Ciljevi projekta su razvoj specifičnih kreativnih praksi mladih i kreiranje sustava podrške kako bi se osnažile praktične i socijalne kompetencije te postigla veća društvena uključenost. Ciljevi će se ostvariti besplatnim edukacijskim radionicama i mobilnom aplikacijom u svrhu stvaranja poticajnog okruženja za osnaživanje kompetencija mladih na području kulture i umjetnosti u Istarskoj županiji. Kreativne edukacijske radionice projekta uključuju glazbenu radionicu, radionicu kreativnog pisanja i nakladništva, radionicu stripa i ilustracije, radionicu suvremenog plesa i likovnu radionica izrade murala.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.