Hrvatska, Nekategorizirano

Projekt GRAD(imo) ROJC u Puli će još bolje pozicionirati izvaninstitucionalnu kulturu

facebook.com/Rojcnet
facebook.com/Rojcnet

U četvrtak je u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc održala konferencija za novinare na kojoj je predstavljen dvogodišnji europski projekt GRAD(imo) ROJC koji Savez udruga Rojca provodi u suradnji s Grad Pula i udrugama: Udruga Čarobnjakov šešir, Merlin, Udruga Metamedij i Udruga Zelena Istra.

Koncem listopada, Savez udruga Rojca i partneri započeli su s provedbom velikog, dvogodišnjeg europskog projekta GRAD(imo) ROJC čija je ukupna vrijednost 2.372,125,89 kuna. Projekt 85 % sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu 2.016.306,90 kuna, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 % osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 356.418,99 kuna.

Konferenciji za novinare prisustvovali su voditeljica projekta Danijela Poropat iz Saveza udruga Rojca, Jasmina Nina Kamber, pročelnica Ureda za kulturu Grada Pule, Dušica Radojčić iz udruge Zelena Istra, Marino Jurcan iz udruge Metamedij, Irena Boljunčić iz Čarobnjakovog šešira, Sofija Apostolovska iz udruge Merlin te Mirjana Radulović, komunikacijska menadžerica projekta.

Konferenciji su nazočili i neki od predstavnika organizacija koje su sudjelovale u osmišljavanju projektnih aktivnosti i koje će sudjelovati u provedbi aktivnosti, Marko Bolković iz Visualije, Alen Rosanda iz udruge Tondak te Debora Truzgnach iz Gradske radionice.

Voditeljica projekta Danijela Poropat iz Saveza udruga Rojca rekla je kako je prilika za ovaj projekt nastala slijedom dugogodišnjeg rada i zalaganja mreže nezavisnih društveno-kulturnih centara u Hrvatskoj, u koju je uključen i Društveni centar Rojc, kako bi se bolje pozicionirale izvaninstitucionalne kulture, unaprijedilo upravljanje te prepoznale vrijednosti novih prostora kulture za vitalizam i demokratizaciju društva. „U regionalnom, pa i u europskom kontekstu, Društveni centar Rojc prepoznat je kao vrijedan društveni potencijal. On nije samo zgrada pod čijim krovom rade različite udruge, već je živi organizam zajednice, grad u malom, u kojem se odražavaju sve raznolike potrebe i talenti ljudi koji u njega dolaze i koji ga kroz svoje međuodnose grade“ kazala je Poropat.

facebook.com/Rojcnet
facebook.com/Rojcnet

Svrha projekta GRAD(imo) ROJC unapređenje je suradnje između Grada Pule i svih korisnika prostora u Rojcu, kako bi se uspostavio učinkovit model upravljanja koji će osigurati stabilnost i još veći dinamizam aktivnosti.

Da bi to ostvarili unutar dvije godine, Savez udruga Rojca u suradnji s partnerima provodit će niz raznolikih aktivnosti u koje će se uključiti članovi i zaposlenici udruga iz Rojca, zaposlenici Grada Pule i građani. Tako je za edukacijske programe osnaživanja kapaciteta dionika su-upravljanja kulturnim resursima u Društvenom centru Rojc osigurano 177.676,00 kuna, za aktivnosti senzibiliziranja javnosti za vrijednosti sudioničkog upravljanja u kulturi uz aktivno uključivanje zajednice 469.566,86 kuna, za aktivnosti novog modela upravljanja 168.010,00 kuna, a za kulturne programe 651.558,00 kuna. Projekt će omogućiti i ulaganje u infrastrukturu pa će se portirnica adaptirati u reprezentativni info-punkt čija je adaptacija procijenjena na 111.750,00 kuna, a opremanje na 68.250,00 kuna. Za potrebe programa izvedbenih umjetnosti, adaptirat će se i kazališna dvorana Kazališta Dr Inat sa 70.000,00 kuna.

Pročelnica za kulturu Grada Pule, Jasmina Nina Kamber, čestitala je udrugama na dobivenim sredstvima i naglasila kako Društveni centar Rojc predstavlja dobar primjer suradnje te istaknula da se veseli budućoj suradnji, posebno jer će kroz ovaj projekt model upravljanja Društvenog centra Rojc biti unaprijeđen.

Dušica Radojčić iz Zelene Istre smatra da je trenutni model sudjelovanja u Društvenom centru Rojc inovativan i društveno napredan, međutim, samo je početni ili prijelazni model kojeg opterećuju brojne slabosti. Novi plan upravljanja, koji će se razvijati u ovom projektu, baziran na širokom konzultativnom procesu, iznjedrio bi optimalan, odnosno usuglašen i novi institucionalni okvir koji će osigurati sinergiju javnog i civilnog sektora. Takav će okvir biti temelj za daljnji razvoj inovativnosti i osigurat će bolje socijalne, kulturne i ekonomske rezultate, dodala je Radojčić.

Povezivanjem i dijeljenjem resursa u Društvenom centru Rojc, projekt GRAD(imo) ROJC osmislio je kulturne programe koji ističu socijalnu dimenziju kulture, aktiviraju sinergiju među različitim dionicima Centra i snažno uključuju zajednicu u njihovo kreiranje, naglasili su predstavnici partnerskih organizacija projekta Marino Jurcan iz udruge Metamedij, Irena Boljunčić iz Čarobnjakovog šešira te Sofija Apostolovska iz udruge Merlin. (Rojcnet)