Hrvatska, Nekategorizirano

Predstava “Mistero Buffo”, virtuozna oda glumačkom pozivu, u DJ Rojc

Udruga Čarobnjakov šešir i kazalište Dr. Inat pozivaju na predstavu “Mistero Buffo” u izvedbi Dražena Šivaka, a u režiji francuske redateljice i glumice Lee Delong. Predstava će se održati u subotu, 22. veljače 2020. godine u 20 sati u DC Rojc, Kazalište Dr. Inat, 3.kat.

Ulaz je slobodan.

Ova je predstava komična poslastica, virtuozna oda glumačkom pozivu, kroz koju se glumac transformira u preko 30 likova. Ta posveta gleda na glumački poziv kao duboko društveno propitivanje i izazivanju društvenih autoriteta.

Monolozi putujućih glumaca Srednjeg vijeka u izvedbi Daria Foa Vatikan je nazvao najbogohulnijim događajem u povijesti talijanske televizije, pristup u kazališni mainstream bio mu je zabranjen, što je sve još jedan pokazatelj njihove svevremenosti.

U režiji Lee Delong, redateljice i glumice iz Pariza, Dražen Šivak, trostruki dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta, u ovoj predstavi ubire plodove svog iskustva i vještine.
Predstava ima niz priznanja kritike (u nastavku), a već i prve nagrade: ‘Zlatna maska za najboljeg glumca’ Art Trema festa u Rumi i specijalna nagrada žirija na Festivalu malih scena i monodrama u Sarajevu.

“Kako je lijepo vidjeti glumca koji na sceni suvereno vlada svojim glasom, gestom i pokretom. Gledali smo majstore monodrame kao što su Pero Kvrgić, Fabijan Šovagović ili Ljuba Tadić, u novije vrijeme to je Vilim Matula, ali mnogo ih više u samom vrhu i nema. U monodrami ‘Mistero Buffo’, prema tekstu Darija Foa i u režiji Lee Delong, gledali smo Dražena Šivaka kao takvog glumca bez mane, koji je na savršen način iskoristio sve svoje artističke alate. ‘Mistero Buffo’ istinska je umjetnost jednog glumca. U toj su se predstavi susrele sudbine troje ljudi: jednog genijalnog i angažiranog pisca, jedne strpljive i promišljene redateljice i jednog suptilnog i posvećenog glumca. Netko je rekao: pamet, talent i sloboda osnova su svakog dobrog kazališta.”
BOJAN MUNJIN, Novosti

“Posvećen, ludičan i ludističan, lucidan glumac, Šivak pred publiku staje otvorena lica, igrajući se i hrabro se poigravajući klaunovskim položajem otvorene, ranjive nesavršenosti, „ne skrivajući se iza vještine“, koju ima na vrhunskoj razini, i glede govora i s obzirom na tijelo, mimiku, gestu, grimasu, glazbu, pjevanje.
Šivakov je Mistero Buffo čudesan, čudnovato fascinantan: ujedno visoko estetiziran i komičan, namijenjen kazališnoj eliti i malim ljudima, lud od smijeha i bolan do suza, oštar prema političkim pitanjima i blag prema slabostima puka, farsičan i tragičan, groteskan i dramatičan. Istodobno mio i šarmantan i dubok i tajanstven.
Karizmatičan glumac, disciplina pokreta, govora i pogleda i snažna poruka predstave koja ulazi u gledalište i prenosi se izvan teatra svrstavaju Mistero Buffo u pravi kazališni događaj.”
M. Muhoberac, VIJENAC

“Šivak na sceni pršti od entuzijazma i inzistira na tome da je entuzijazam vrsta dara kojim se može preživjeti svako političko nasilje.
Sat vremena predstave prolazi u dahu, a užitak gledatelja nije samo u glumčevoj formalnoj vještini transformacije, nego i u načinu na koji slavljenički ton učas preobrće u njegovu radikalnu, kritičku suprotnost. Za mene je Šivakova predstava nešto što ulazi u antologije domaćeg teatra već i po samom intenzitetu kojim ovaj glumac odbija logiku političkog licemjerja koja se toliko često vezuje za glumačku profesiju.”
NATAŠA GOVEDIĆ, Novi list

“Veličanstvena razornost smijeha. ‘Mistero Buffo’ je visokom vrijednošću predstave izniman događaj u zagrebačkom kazalištu, jedna od najvažnijih i najboljih predstava čitave zagrebačke kazališne sezone.”
TOMISLAV KURELEC, kazaliste.hr

Gostovanje predstave “Mistero Buffo” realizirano je u sklopu projekta GRAD(imo) ROJC kojeg provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula i udrugama Čarobnjakov šešir, Merlin, Metamedij i Zelena Istra. Svrha projekta je unapređenje modela upravljanja u DC Rojc. Ukupna vrijednost projekta je 2.372,125,89 kuna/ 2.016,307,01 kuna sufinancirano je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Izvedba predstave sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj objave isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca. Organizator: Sezona 2019/2020 (Izvor: Facebook/Čarobnjakov šešir)