Hrvatska, Nekategorizirano

Savez udruga Rojca u partnerstvu s gradom Pula i udrugama Zelena Istra, Merlin i Čarobnjakov šešir započeo još jedan vrijedan EU projekt

U studenom 2020. godine Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula i udrugama Zelena Istra, Merlin i Čarobnjakov šešir započeo je provedbu još jednog velikog, dvogodišnjeg europskog projekta pod nazivom „R.O.J.C.: Razvijamo – Omogućavamo –Jačamo – Cijenimo“. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.483,63 kuna od čega je 1.697.011,08 kuna sufinancirano sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda, navodi se u priopćenju na stranici rojcnet.

Projektom se želi povećati programska iskorištenost prostora u Društvenom centru Rojc kroz suradnju organizacija civilnog društva i lokalne zajednice. Tako će se povećati iskorištenost prostornih kapaciteta Rojca i staviti u funkciju dva prostora, Radiona Rojc i prostor Radio Rojca.

Radiona Rojc bit će smještena u prizemlju sjevernog krila Rojca, u prostoru bivše stolarije Gepetto, a Zelena Istra već je pozvala udruge iz Rojca da se uključe u planiranje zajedničke radione. Nakon uređenja Radione Rojc i njezina otvaranja, u opuštenoj i kreativnoj atmosferi, građani će besplatno moći popraviti oštećeni namještaj, neispravne male kućanske uređaje, odjeću i slično uz pomoć majstora zaposlenog u radionici. Zelena Istra organizirat će i radionice vještina, pa će tako građani moći sudjelovati i u izradi shabby chic namještaja, izradi kompostera ili vertikalnog vrta, moći će šivati i krpati odjeću, naučiti koristiti sitotisak i drugo.

Radio Rojc od ožujka ove godine ponovno započinje s emitiranjem programa na radijskoj frekvenciji i u tu svrhu prostor radija prilagodit će se profesionalnim standardima. Tako će Radio Rojc dobiti funkcionalniji prostor studija i režije, ali i dijelom novu opremu kojom će povećati doseg signala te nastaviti promovirati rad udruga i otvarati nove teme od javnog interesa.

U sklopu ovog projekta udruga Merlin započela je s provedbom radionica krojenja i šivanja, izrade ukrasnih predmeta, redesigna i reciklaže tekstila, dok će udruga Čarobnjakov šešir kreirati cirkusku predstavu sa susjedima Društvenog centra Rojc u kojoj će glavnu ulogu imati građani. Premijera ove predstave očekuje se u lipnju 2021.

Projekt “R.O.J.C.: Razvijamo – Omogućavamo – Jačamo – Cijenimo” ponudit će i cijeli spektar novih aktivnosti poput tribina koje će problematizirati važne tema suvremenog društva, predavanja stručnjaka o zdravlju i prevenciji bolesti, edukacije osnaživanja kapaciteta udruga te radionice za građane koje će provoditi udruge iz Rojca. U Društvenom centru Rojc postavit će se edukativne ploče o odvojenom prikupljanju otpada i ostvariti suradnički programi, tzv. tandemi udruga iz Rojca. Na ovaj način ojačat će se kapaciteti udruga iz Rojca za širu ponudu aktivnosti koje su važne za unapređenje kvalitete života građana.

Uz sve navedeno, projekt predviđa i mnogobrojne kulturne aktivnosti, poput književnih i filmskih večeri s gostovanjima autora, izložbi mladih lokalnih umjetnika i koncerata lokalnih bendova u dvorištu Rojca. Tako će se ovim projektom povećati iskorištenost javnih prostora za društveni život te će se obogatiti programska ponuda Rojca za sve stanovnike grada Pule.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.