EHO, Nekategorizirano

Predstavljen Fond “Desa i Jerko Baković” koji stipendira 31 siromašnog učenika

Na fotografiji djeca koja su dobila stipendije čestitaju 101. rođendan Desi Baković. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ
Na fotografiji djeca koja su dobila stipendije čestitaju 101. rođendan Desi Baković. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Fond “Desa i Jerko Baković”, nastao u okviru Zaklade Solidarna na temelju donacije 500.000 kuna koje su supružnici Baković namijenili za stipendiranje i pomoć siromašnoj djeci, predstavljen je u četvrtak u Zagrebu.

Fond je osigurao stipendije za nastavak školovanja 31 djeteta u dobi od 10 do 18 godina, većinom iz malih sredina s područja Korduna, Banovine, Gorskog kotara, Like i Međimurja, u aktualnoj i iduće dvije školske godine, rekla je upraviteljica Zaklade Solidarna Marina Škrabalo.

Namjera Fonda i Zaklade Solidarna je da priča o plemenitom činu gospođe Dese i njezinog pokojnog muža nadahne naše sugrađane i sugrađanke da se kao donatori priključe u svrhu povećanja ukupne vrijednosti Fonda, kontinuiteta podrške djeci i širenja broja stipendista u idućim godinama, rečeno je.

Od 12. ožujka do 4. travnja zaklada je zaprimila 35 iskaza potreba za financijskom podrškom, među kojima je bili iskazi grupnih potreba za podrškom romskoj djeci u Zagrebu i Brodu na Kupi. Zakladno vijeće je odlučilo financijski podržati sve pojedinačne zahtjeve, te Zakladi Solidarna preporučilo da pomogne Romskom obrazovnom fondu u stjecanju drugih izvora financiranja održivog rada s djecom.

Na fotografiji djeca koja su dobila stipendije, Desa Baković, Zoran Pusić. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ
Na fotografiji djeca koja su dobila stipendije, Desa Baković, Zoran Pusić. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

To su djeca željna znanja, kreativnosti i mogućnosti nastavka školovanja u većim sredinama, koja su izložena siromaštvu i izolaciji, izazovima življenja s kroničnim bolestima i invaliditetom, položaju srpske i romske nacionalne manjine, iskustvima obiteljskog nasilja kao i djeca zatvorenika te djeca koja nemaju adekvatnu roditeljsku skrb, kazala je Škrabalo.

Pored Dese, utemeljitelj fonda je Jerko Baković (1916-2010), zagrebački ilegalac, logoraš i partizan i brat ubijenih skojevki Rajke i Zdenke Baković. Oni su bili višekratni donatori Građanskog odbora za ljudska prava koji je od 1995. do 2010. skupljao pomoć u hrani, odjeći i lijekovima za ljude koji su ostali na području Banije i Korduna, kao i za povratnike i izbjeglice iz BiH koji su se vraćali ili u ta područja izbjegli, rekao je predsjednik Zakladnog vijeća Fonda Zoran Pusić.

Tijekom svečanosti, uz nastup ženskog pjevačkog kvarteta zbora, proslavljen je 101. rođendan Dese Baković. Bila je prisutna većina korisnika stipendija, te njihovi roditelji i mentori.