EHO, Nekategorizirano

Predstavljen ironični projekt "Muzeja korupcije"

Zagreb, 15.03.2017 - Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo (HRCIN), ekipa koja je napravila doku film Gazda, prezentirat će projekt Muzeja korupcije. Projekt će predstaviti Dario Juričan, voditelj projekta i Siniša Labrović. Na fotografiji plakat radionice "Muzeja korupcije". foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ zk
Zagreb, 15.03.2017 – Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo (HRCIN), ekipa koja je napravila doku film Gazda, prezentirat će projekt Muzeja korupcije. Projekt će predstaviti Dario Juričan, voditelj projekta i Siniša Labrović. Na fotografiji plakat radionice “Muzeja korupcije”. foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ zk

Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo (HRCIN), ekipa koja je napravila dokumentarni film Gazda predstavila je u srijedu u ironičnom tonu “projekt Muzeja korupcije”, a njegov voditelj Dario Juričan istaknuo kako je to dobra prilika da se Hrvatska pozicionira u surovom kapitalističkom okruženju, kako ekonomskom i turističkom, tako i u međuljudskom.
Muzej korupcije je izraz stoljetnog hrvatskog sna i na tragu je hrvatskog ujedinjenja koje zagovara i predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović i ima za cilj postati središnje mjesto sklapanja prijateljstva i suradnje, kao što sama korupcija i jest u svojoj biti, istaknuo je Juričan na konferenciji za novinare.
Juričan je najavio održavanje radionice pod nazivom “Uspjeti je lako, pitaj me kako” koja počinje 1. travnja i zamišljena je kao duhovna obnova i restrukturiranje psihe te promovirati vrijednosti bez kojih nema uspjeha. Napomenuo je kako se prijave za radionicu primaju do 23. ožujka na web stranici www.musemforcorruption.org. Najbolji polaznik radionice dobit će priznanje u obliku Orden rada sa srebrnim vijencem kakav je dobio i Ante Todorić, dodao je Juričan.
Suradnik na projektu Siniša Labrović pojasnio je kako je svrha radionice ljudima promijeniti perspektivu i vrijednosni sustav i da će – s obzirom da crkva natkriljuje trodiobu vlasti na zakonodavnu, sudbenu i izvršnu – polaznici, njih 12, širiti evanđelje korupcije.
Juričan je također naglasio kako će se zalagati da Vlada odredi potpredsjednika zaduženog, kao i koordinatora, za poslove korupcije, odnosno da se osnuje Ministarstvo korupcije. Najavio je osnivanje Korupcijske obrazovne bojne, a nadaju se i zajedničkom nastupu po školama s Generalskim zborom s kojim, kako je rekao, dijele jednak svjetonazor i sustav vrijednosti.
Svakako računamo na financiranje Ministarstva gospodarstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva vanjskih poslova, poručio je Juričan.
Dodao je kako će Muzej predložiti rasterećenje Ustavnog suda na način da se ustanovi Sud nevinih na koji bi dolazili slučajevi korupcije u vrijednosti od minimalno milijun kuna, a najviša zapriječena kazna bila bi uvjetna.
Muzej korupcije ne osuđuje korumpirane, niti bogate nego želi humanizirati pogled na njih, istaknuo je Juričan.
Upitan o aktualnom problemu Gazde, Juričan je podsjetio kako je obećao platiti misu za Agrokor koji je u teškom trenutku, ali da ne treba širiti paniku.
Suradnik na projektu Siniša Labrović rekao je kako bi se nedavnim zaduženjem ministra financija Zdravka Marića mogao uspješno pokriti Agrokorov dug prema državi oko 800 milijuna eura. (Hina)