EHO, Nekategorizirano

Prijatelji životinja: Godišnje se ubije više od 60 milijardi živih bića

Prijatelji 2_crDojmljivim i potresnim performansom udruga Prijatelji životinja u ponedjeljak na zagrebačkom glavnome trgu obilježila je Svjetski dan životinja s farma.

Više od dvadeset aktivista, ležeći na tlu s dojmljivim fotografijama na sebi, pokazali su prolaznicima na koji način meso, mlijeko i jaja dolaze na naše stolove te zašto su klaonice i farme skrivene od pogleda ljudi.

Performans je izveden u blizini prolaza Harmica koji vodi do mesnice i tzv. mliječnog odjela na tržnici Dolac. „Apsurdno je posezati za dijelovima tijela zaklanih životinja kada su police trgovina i restorani puni ukusnih biljnih jela i proizvoda čijim odabirom možemo spasiti životinje, okoliš i vlastito zdravlje”, izjavila je Vlatka Balaš iz udruge Prijatelji životinja pozivajući sve da se barem informiraju o stravičnoj situaciji u kojoj se životinje nalaze te velikim i brojnim prednostima veganske prehrane.

Drugi dan mjeseca listopada obilježava se kao Dan životinja s farma još od 1983. godine, s ciljem skretanja pozornosti na strahovitu patnju i smrt milijarda životinja zatočenih na farmama i u klaonicama diljem svijeta.

U organizaciji Farm Animal Rights Movementa (FARM), Svjetski dan životinja s farma obilježit će više od 30 organizacija u svijetu. Svi su složni u jedinstvenoj namjeri: učiniti vidljivima patnju i potlačenost životinja koje ljudi institucionalno najmasovnije zlostavljaju i ubijaju.

Osim zdravstvenih i ekoloških razloga, vrlo čest razlog za prelazak na veganstvo je etički. Industrijske farme, sukladne ideji nacističkih koncentracijskih logora, debelim zidovima skrivaju osakaćene, modificirane, pretrpane životinje, lišene svježega zraka, sunca, prirodne okoline, kretanja i ostalih osnovnih životnih potreba stvarajući im patnju od rođenja do klaonice.

Malo tko će ostati ravnodušan na prizore koji su svakodnevni na farmama za uzgoj životinja zbog činjenice da su životinje jednako svjesna bića koja osjećaju bol baš kao i ljudi.

Prijatelji životinja naglašavaju da nije problem samo u krajnje okrutnom tretiranju životinja, već i u stravičnom pokolju u kojemu u svijetu strada više od 60 milijarda živih bića svake godine.