Hrvatska, Nekategorizirano

Prijatelji životinja: Oplemenite 2018. boljim postupanjem prema životinjama

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Prijatelji životinja pozvali su građane da 2018. godinu oplemene boljim postupanjem prema životinjama, preporučivši im da udomljavaju životine, umjesto da ih kupuju, izbjegavaju proizvode koji su testirani na životinjama ili sadrže sastojke životinjskog podrijetla, te izbjegavaju ustanove koje drže životinje u zatočeništvu ili ih koriste za zabavu.

Udruga je u petak u priopćenju upozorila na stradanja milijarda životinja koje svake godine trpe okrutnosti u laboratorijima, klaonicama, na farmama krzna i sl. Poručuju da za bolje postupanje prema životinjama ne treba mnogo odricanja, a svatko svojim primjerom može nadahnuti okolinu da učini isto.

“Načinom življenja utječemo na druge ljude i nadahnjujemo ih. Pokažimo primjerom kako je lako biti bolji prema životinjama, kako je lako izabrati proizvode radi kojih nitko nije platio životom, zabaviti se bez nečije patnje ili pak dignuti glas protiv nepravde. Budimo bolji prema životinjama u 2018. godini”, istaknula je Vlatka Balaš iz udruge.

Pozivajući građane da prijave zlostavljanje ili zanemarivanje životinja, preporučili su izbjegavanje odjevnih predmeta napravljenih od kože, krzna, vune, svile i sl., te prelazak na vegetarijanstvo ili veganstvo.

Prijatelji životinja također pozivaju na izbjegavanje plastičnih vrećica, odvajanje otpada za reciklažu, te otvoreno pokazivanje progresivnih stavova o pravima životinja.

“Primjenjujući ove naputke u 365 dana poštedimo jednak broj životinjskih života, a izravno utječemo i na zaštitu prirodnih resursa i okoliša sprečavajući glad u svijetu”, kaže se u priopćenju.