Nekategorizirano, Stajališta

Prijatelji životinja: 10.000 napuštenih životinja godišnje, ne kupujmo ih, udomimo

Foto: Prijatelji životinja

Udruga Prijatelji životinja napravila je veliku analizu provedbe Zakona o zaštiti životinja u Hrvatskoj koja je pokazala da se godišnje napusti više od 10.000 pasa i mačaka pa iz udruge apeliraju na promišljeno udomljavanje umjesto blagdanske kupnje životinja.

“To je šokantno! To su samo službeni podaci koje smo prikupili od jedinica lokalne samouprave, u što nije ubrojen i velik broj pasa i mačaka koje zbrinu udruge i pojedinci”, pojasnili su Prijatelji životinja u srijedu.

Dodaju da kupnja životinja izravno pogoršava već ionako tešku situaciju te apeliraju na sve da ne kupuju, već udomljuju pse i mačke.

“Ponavljamo da su napuštene životinje posljedica neodgovornosti i bešćutnosti pojedinaca! Ako u ovo predblagdansko vrijeme razmišljate o kupnji životinje za sebe, člana obitelji ili prijatelja, molimo vas da to ne činite”, ističu.

Nijedno biće ne smije biti odbačeno jer se nekome nije svidio poklon ili ga se zasitio nakon nekog vremena, navode Prijatelji životinja, uz poruku kako je važno mijenjati svijest i shvatiti da životinje nisu stvari pa ne bi smjele biti predmet trgovine i ishitreni prigodni poklon.

Ako imate uvjete za skrb o životinji, udomite psa ili mačku iz skloništa ili od udruga za zaštitu životinja kako biste spasili život i udomljene životinje i one koja dobiva njezino mjesto u skloništu. Svi članovi obitelji trebaju donijeti promišljenu odluku i biti spremni sljedećih 15 do 20 godina brinuti o udomljenoj životinji, i kada idu na godišnji odmor i kada trebaju platiti kastraciju, cijepljenje i liječenje, objašnjavaju iz udruge.

“Neka vas ovo blagdansko vrijeme potakne na posjet nekom od brojnih skloništa kako biste se susreli s osjećajnim bićima koja s bezgraničnim strpljenjem i vjerom čekaju svojeg čovjeka, nekoga tko će baš u njima vidjeti novog člana obitelji. Njihova ljubav i zahvalnost, koju će iskazivati do kraja svojega života, ne može se mjeriti vrijednošću novčanica jer ljubav se ne kupuje”, poručuju Prijatelji životinja.

Pozivaju i one koji ne razmišljaju o udomljavanju da dijele na društvenim mrežama objave o životinjama koje traže dom, posjete sklonište, daruju napuštenim životinjama malo svojega vremena, odvedu ih u šetnju, postanu kum/a nekom od njih ili ih jednostavno počaste igračkom ili poslasticom.

“Udomljavanje je zaista plemenit čin, dok se kupovinom životinja podržava nemilosrdno tržište kućnih ljubimaca. Skloništa su preplavljena velikim brojem pasa svih dobi, veličina, boja i osobnosti, a svi su pod veterinarskom skrbi i spremni za udomljenje”, podsjećaju.

Kada bi svi umjesto kupnje odabrali udomljavanje, sva skloništa bila bi prazna. Pomozite da se to i dogodi, zaključuju Prijatelji životinja.